Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων

«Γεράκι» ο επικεφαλής της Fed στην κρίσιμη ομιλία του. Επικεντρωμένη στον πληθωρισμό η κεντρική τράπεζα. «Δεν έχει τελειώσει η δουλειά». Απαιτείται άμβλυνση συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων

«Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί», τονίζει ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ στην τοποθέτησή του στο ετήσιο συνέδριο του Τζάκσον Χολ.

Ο επικεφαλής της Fed υπογραμμίζει ότι παραμένει πολύ υψηλός ο πληθωρισμός, τονίζοντας ότι ο δρόμος για τον περιορισμό του είναι μακρύς, ακόμη και μετά τα πρόσφατα ευνοϊκά μακροοικονομικά στοιχεία. 

Ο Τζέι Πάουελ προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές ή η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο εύρωστη από το αναμενόμενο.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ επέλεξε έναν επιθετικό τόνο, παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην επιστροφή του πληθωρισμού στον μακροχρόνιο στόχο της Fed στο 2%. Αναφέρθηκε στην προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας καθώς πλοηγείται στα τελικά στάδια μιας ιστορικής εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης για την εξάλειψη του χειρότερου πληθωριστικού σοκ των τελευταίων δεκαετιών.

«Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του - μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη - παραμένει πολύ υψηλός», δήλωσε ο Πάουελ στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο της Fed στο Ουαϊόμινγκ.

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, προς τον στόχο μας».

Ο Πάουελ δεσμεύτηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα «προχωρήσει προσεκτικά, καθώς αποφασίζουμε εάν θα κάνουμε περαιτέρω σύσφιξη ή, αντ' αυτού, θα διατηρήσουμε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής και θα περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία».

Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο πολιτικής από σχεδόν μηδέν σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%.

Ενώ ο Πάουελ αναγνώρισε ότι οι πλήρεις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων δεν έχουν ακόμη γίνει εμφανείς και πιθανότατα υπάρχει «σημαντική περαιτέρω οπισθοδρόμηση», κατέστησε σαφές ότι η Fed είναι υπερβολικά επικεντρωμένη στον ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό.

«Πρόσθετες ενδείξεις για επίμονη ανάπτυξη, πάνω από την τάση, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Πάουελ, προσθέτοντας χωριστά ότι «υπάρχει σημαντικό περαιτέρω έδαφος να καλυφθεί ώστε να επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών».

Η Fed αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο τους επόμενους μήνες, προκειμένου να καθορίσει πρώτα εάν οι αξιωματούχοι πρέπει να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο πολιτικής πέρα από το τρέχον υψηλό 22 ετών. Στη συνέχεια, πρέπει να κρίνει πόσο καιρό θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια, πριν εξετάσει τυχόν μειώσεις.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μην προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά περιμένουν αύξηση κατά το τελευταίο τρίμηνο και πιο συγκεκριμένα στη συνεδρίαση στα τέλη Οκτωβρίου. Μειώσεις επιτοκίων δεν αναμένονται μέχρι το 2024.

Ο Πάουελ επανέλαβε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο θα απαιτούσε όχι μόνο μια περίοδο «οικονομικής ανάπτυξης κάτω της τάσης», αλλά και «κάποια άμβλυνση των συνθηκών της αγοράς εργασίας».

Τα σημερινά σχόλιά του επαναλαμβάνουν το μήνυμα που έστειλε στο περσινό συμπόσιο, όταν είπε ότι η Fed ήταν αποφασισμένη «να τελειώσει η δουλειά».

Η προειδοποίηση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες προσπάθησαν να «χωνέψουν» την πρόσφατη αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, σημειώνουν οι Financial Τimes. Προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, η «πραγματική» απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο σημείο εδώ και μια δεκαετία. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα.

Ενώ η συζήτηση για πιο άμεσες πολιτικές ενέργειες φαίνεται να μην έχει ολοκληρωθεί, οι αξιωματούχοι είναι πιο ευθυγραμμισμένοι στην άποψη ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% θα είναι μια αργή διαδικασία που πιθανότατα απαιτεί από την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η προσέγγιση «υψηλότερα για περισσότερο» ενισχύεται από την πιθανότητα το λεγόμενο «ουδέτερο επιτόκιο» - ένα επίπεδο που ούτε υποκινεί ούτε καταστέλλει την ανάπτυξη - να είναι υψηλότερο απ' ό,τι στο παρελθόν.

Αντί για μια ταχεία υποχώρηση στην εποχή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που κυριάρχησαν την περίοδο μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη, η διόγκωση των κρατικών ελλειμμάτων και οι αυξημένες επενδύσεις στην εγχώρια μεταποίηση και την πράσινη τεχνολογία έχουν ωθήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού σε σταθερή βάση.

Ο Πάουελ δεν συζήτησε τις προοπτικές ενός υψηλότερου ουδέτερου επιτοκίου, αλλά είπε: «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με βεβαιότητα το ουδέτερο επιτόκιο και επομένως υπάρχει πάντα αβεβαιότητα σχετικά με το ακριβές επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v