Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδράσεις Χριστοδουλίδη και τουρκικού ΥΠΕΞ για την επίθεση σε τζαμί στη Λεμεσό

Ομόθυμη καταδίκη. «Η συντριπτική πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιθυμεί την επανένωση τού τόπου μας», δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Μόνο ρεαλιστικό πρότυπο τα δύο κράτη», αντιτείνει η Αγκυρα.

Αντιδράσεις Χριστοδουλίδη και τουρκικού ΥΠΕΞ για την επίθεση σε τζαμί στη Λεμεσό

«Όσοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης και έντασης δεν αντικατοπτρίζουν την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που επιθυμούν την επανένωση τού τόπου μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει περιστατικό βανδαλισμού σε τέμενος στη Λεμεσό.

«Το τι έγινε χθες στη Λεμεσό είναι καταδικαστέο, δεν χωράει σε καμία απολύτως λογική και φυσικά δεν ανταποκρίνεται στα αισθήματα των Ελληνοκυπρίων έναντι των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε. «Προσωπικά δεν έχω ενημέρωση αυτή τη στιγμή για το ποια ήταν τα κίνητρα πίσω από την ενέργεια που καταδικάζουμε και έχω δώσει οδηγίες για άμεση διερεύνησή της.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα την επίθεση με βόμβα μολότοφ στο τέμενος Ιμπραημαγά Κοπρουλού.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται: «Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του “Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)” αναφορικά με συγκεκριμένο θέμα.

Με αυτή την αποτρόπαια επίθεση, προστέθηκε ακόμη μια ενέργεια, που έχει πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, ενάντια σε διάφορα τζαμιά που βρίσκονται στην πλευρά της “Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου”. Αυτή η επίθεση αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα του αυξανόμενου αντι-ισλαμισμού που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, δεν έχει ως στόχο μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά το πόσο σοβαρή έχει γίνει η απειλή για τις κοινές ανθρώπινες αξίες μας.

Από την άλλη πλευρά, το μίσος και η μισαλλοδοξία που αποκάλυψε η εν λόγω επίθεση αναδεικνύει το πόσο μακριά βρίσκονται ορισμένα τμήματα της ελληνοκυπριακής κοινότητας από την κατανόηση της συμβίωσης με τους μουσουλμάνους Τουρκοκύπριους σε συνθήκες ειρήνης, της ηρεμίας και της ανεκτικότητας, και αποτελεί πρόσθετη απόδειξη ότι το όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο κράτη αποτελεί το μόνο ρεαλιστικό πρότυπο για τη λύση του Κυπριακού».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v