Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπ. Εμπορίου ΗΠΑ: Δύσκολη διπλή αποστολή στην Κίνα

Δυο φιλόδοξους στόχους έχει η Τζίνα Ραϊμόντο στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Πεκίνο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Αλλά οι αντίθετοι άνεμοι κυριαρχούν.

Υπ. Εμπορίου ΗΠΑ: Δύσκολη διπλή αποστολή στην Κίνα

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο έφτασε στο Πεκίνο με διπλή εντολή: να καταφέρει να πουλήσει περισσότερα αμερικανικά αγαθά και υπηρεσίες στην Κίνα και να προσπαθήσει να πείσει τους ηγέτες της Κίνας ότι οι πολιτικές για τις οποίες έχει αρμοδιότητα και ευθύνη δεν σκοπεύουν να προκαλέσουν κωλύματα στην κινεζική οικονομία.

Το πρώτο μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο εύκολο από το δεύτερο.

Οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ μειώθηκαν για 10 από τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο επιβραδύνεται λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων, των περιορισμών της πολιτική Covid-Zero πέρυσι και μιας προσπάθειας αναιμικής ανάκαμψης τη φετινή χρονιά.

Εάν η Ραϊμόντο καταφέρει και υπογράψει συμφωνία για επανεκκίνηση των παραδόσεων του αεροσκάφους 737 Max της Boeing, τότε θα συμβάλει κατά κάποιο τρόπο στην ενίσχυση των επιδόσεων του αεροναυπηγικού κολοσσού των ΗΠΑ αλλά και των αμερικανικών εξαγωγών, επιστρέφοντας στη χώρα με κάτι απτό.

Ωστόσο, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συναινέσει η Κίνα στη δεύτερη πτυχή των στόχων που έχει θέσει για αυτό το ταξίδι στο Πεκίνο. Να περιορίσει, δηλαδή, εκείνα τα τμήματα του εμπορίου και των επενδύσεων που συνεπάγονται ανησυχίες για την ασφάλεια των ΗΠΑ, όπως οι εξαγωγές μικροτσίπ και μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κινείται στην κατεύθυνση επιβολής νέων κανόνων που θα απαγορεύουν σε αμερικανικές εταιρείες ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων να επενδύουν σε συγκεκριμένους κλάδους προηγμένης τεχνολογίας στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών υπολογιστών, της τεχνητής νοημοσύνης και των προηγμένων ημιαγωγών.

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εμπορίου έρχεται αφότου ο Λευκός Οίκος κινήθηκε για να περιορίσει τις επενδύσεις σε αυτούς τους στρατηγικούς τομείς για την ασφάλεια, με την Κίνα να θεωρεί ότι οι ΗΠΑ με αυτές τις κινήσεις προσπαθούν να υπονομεύσουν την οικονομική της ανάπτυξη.

Είναι λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα κατέληξαν σε μια συμφωνία ορόσημο που περιελάμβανε ένα μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και μια υπόσχεση για την καταπολέμηση του «οικονομικού καταναγκασμού» και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, πιέζοντας την Κίνα.

Ως ελάχιστο στόχο σε αυτή τη φάση η Ραϊμόντο θέτει την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα διμερές φόρουμ με την Κίνα για να συζητήσουν τους ελέγχους των εξαγωγών. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε κάποιους κύκλους στην Ουάσιγκτον, ειδικά σε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές.

Οι συγκεκριμένες αντιδράσεις καταδεικνύουν τη δυσκολία να επιτευχθεί κάποια πραγματική αλλαγή στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό και των δύο πλευρών, σχολιάζει το Bloomberg.

Και παράλληλα, οι εκλογικές αναμετρήσεις που πλησιάζουν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ταϊβάν -ένα βασικό σημείο ανάφλεξης στις διμερείς σχέσεις- μπορούν μόνο να αυξήσουν τις εντάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v