Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπημα και από το Ελ Νίνιο στις τιμές τροφίμων

Πώς οι καιρικές συνθήκες μπορούν να αυξήσουν τον πληθωρισμό και να ασκήσουν πίεση στις κεντρικές τράπεζες. Τι προβλέπεται. Πόσο έχουν ανηφορίσει ήδη οι τιμές, από το ρύζι έως το κακάο.

Χτύπημα και από το Ελ Νίνιο στις τιμές τροφίμων

Eπιπτώσεις στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα έχει φέτος το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο -υπενθυμίζεται ότι οι τιμές έχουν ήδη πάρει την ανηφόρα λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών ρυζιού από την Ινδία και της αποχώρησης της Ρωσίας από τη συμφωνία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, υποκινώντας ενδεχομένως τον πληθωρισμό στις αναδυόμενες αγορές.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, από τον Σεπτέμβριο, η φυσική διακύμανση της θερμοκρασίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, γνωστή ως Ελ Νίνιο, προβλέπεται να φέρει μήνες ακραίας ζέστης σε μέρη της Νότιας Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής, καθώς και έντονες βροχοπτώσεις στις Άνδεις.

Το φαινόμενο συνήθως διαταράσσει τους κύκλους των καλλιεργειών και είναι πιθανό να επιβαρύνει περαιτέρω την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και τις τιμές, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που ανάγκασαν την Ινδία να απαγορεύσει τις εξαγωγές λευκού (μη μπασμάτι) ρυζιού ενώ η Ρωσία βομβάρδισε τερματικούς σταθμούς σιτηρών της Ουκρανίας.

Σε συνδυασμό, τα τρία σοκ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό των νοικοκυριών σε φτωχότερες χώρες, όπου τα τρόφιμα αποτελούν συνήθως περίπου το 30% των δαπανών για καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες -διπλάσιο από ό,τι στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πυροδοτώντας αστάθεια στις τοπικές αγορές μετοχών και κρατικών ομολόγων που έχουν τιμολογήσει μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος.

Ωστόσο, οι «εφησυχαστικοί» επενδυτές δεν έχουν ακόμη τιμολογήσει τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν τις αγορές εμπορευμάτων και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε η Zanna Aleksahhina, αναλύτρια σιτηρών στην ερευνητική ομάδα εμπορευμάτων Mintec.

«Εξετάζουμε τις μετεωρολογικές προβλέψεις δύο έως έξι εβδομάδων μπροστά σαν τρελοί, θα είναι κρίσιμες».

Οι κινήσεις της Ινδίας και της Ρωσίας έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων. Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO των Ηνωμένων Εθνών μειώθηκε κατά 26% μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουνίου, αλλά αυξήθηκε 1,3% τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές φυτικών ελαίων εκτινάχθηκαν κατά 12,1%. Οι διεθνείς τιμές σιταριού αυξήθηκαν 1,6%, κάνοντας την πρώτη μηνιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο, ενώ ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού FAO All Rice αυξήθηκε 2,8%, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Τα παγκόσμια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο έχουν αυξηθεί σε περίπου 3.500 δολάρια ανά τόνο, από 2.400 δολάρια πριν από ένα χρόνο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. «Το Ελ Νίνιο αυξάνει τον κίνδυνο για τις καλλιέργειες το επόμενο έτος», δήλωσε ο Jonathan Haines, ανώτερος αναλυτής έρευνας στην Gro-Intelligence.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v