Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευκρινίσεις από Βατικανό μετά τους επαίνους Πάπα για τη «μεγάλη ρωσική αυτοκρατορία»

Τα σχόλια του, στα οποία είπε σε Ρώσους να τιμήσουν «την κληρονομιά» των ηγετών που επέκτειναν τα σύνορα της Ρωσίας με τη βία, δεν είχαν σκοπό να επαινέσουν την επεκτατική σκέψη, όπως διευκρίνισε εκπρόσωπός του.

Διευκρινίσεις από Βατικανό μετά τους επαίνους Πάπα για τη «μεγάλη ρωσική αυτοκρατορία»

Το Βατικανό προσπάθησε να πάρει πίσω τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, αφότου είπε στους Ρώσους την περασμένη εβδομάδα να περηφανεύονται που είναι «κληρονόμοι» «αυτής της μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας», σε σχόλια που πυροδότησε οργή στην Ουκρανία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το υπουργείο Εξωτερικών στο Κίεβο χαρακτήρισε «λυπηρές» τις δηλώσεις του Πάπα, που έκανε σε ομιλία του την Παρασκευή σε νεαρούς Ρώσους, και είπε ότι τα σχόλιά του υποστηρίζουν τις «ιμπεριαλιστικές ιδέες» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Βατικανό είπε ότι τα σχόλια του Φραγκίσκου, στα οποία είπε στους Ρώσους να τιμήσουν «την κληρονομιά» των ηγετών που επέκτειναν τα σύνορα της Ρωσίας με τη βία, συμπεριλαμβανομένων του Μεγάλου Πέτρου και της Μεγάλης Αικατερίνης, δεν είχαν σκοπό να επαινέσουν την επεκτατική σκέψη.

«Ο Πάπας σκόπευε να ενθαρρύνει τους νέους να διατηρήσουν και να προωθήσουν ό,τι είναι θετικό στη μεγάλη ρωσική πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά και σίγουρα όχι να εξυψώσει την ιμπεριαλιστική λογική και κυβερνητικές προσωπικότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι.

Η αναφορά του Πάπα στον Πέτρο και στην Αικατερίνη έγινε «για να υποδείξει κάποιες ιστορικές περιόδους αναφοράς», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας κατήγγειλε τα σχόλια ως επιδοκιμασία του «εθνικισμού και του ιμπεριαλισμού της Ρωσίας που σήμερα έχει προκαλέσει τον πόλεμο στην Ουκρανία -έναν πόλεμο που φέρνει θάνατο και καταστροφή στον λαό μας καθημερινά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v