Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγωγές ρεκόρ ρωσικού LNG στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες στέλνουν δισεκατομμύρια στο πολεμικό σεντούκι του Βλ. Πούτιν. Βέλγιο και Ισπανία ο δεύτερος και τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής πίσω από την Κίνα.

Εισαγωγές ρεκόρ ρωσικού LNG στην Ευρώπη

Η ΕΕ πρόκειται να εισάγει όγκους ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία φέτος, παρά το γεγονός το μπλοκ θέλει να απογαλακτιστεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.

Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, το Βέλγιο και η Ισπανία ήταν οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού LNG μετά την Κίνα, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων του κλάδου από τη ΜΚΟ Global Witness, γράφουν οι Financial Τimes.

Συνολικά, οι εισαγωγές LNG από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου αυτού του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021, πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το άλμα εν μέρει οφείλεται στο ότι η ΕΕ δεν εισήγαγε σημαντικές ποσότητες LNG πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς έπαιρνε φυσικό αέριο μέσω αγωγών.  Ωστόσο, η άνοδος είναι πολύ πιο έντονη από την παγκόσμια μέση αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG, η οποία ήταν 6% την ίδια περίοδο, δήλωσε η Global Witness.

Η Global Witness υποστήριξε ότι το κόστος του LNG που εισήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο σε τιμές άμεσης αγοράς ανήλθε σε 5,29 δισ. ευρώ.

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για να απογαλακτιστούν από το ρωσικό ορυκτό αέριο που διοχετεύεται με αγωγούς μόνο για να το αντικαταστήσουν με το αντίστοιχο που αποστέλλεται μέσω πλοίων», δήλωσε ο Jonathan Noronha-Gant, ανώτερος ακτιβιστής ορυκτών καυσίμων στην Global Witness. «Δεν έχει σημασία αν προέρχεται από αγωγό ή πλοίο – σημαίνει ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες στέλνουν δισεκατομμύρια στο πολεμικό σεντούκι του [Βλαντιμίρ] Πούτιν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v