Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί επισπεύδει τον εμβολιασμό κατά της Covid η Αγγλία

Φθινοπωρινό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά κορωνοϊού και γρίπης έναν μήνα νωρίτερα. Από 11/9 καλούνται οι ευπαθείς ομάδες. Ο ρόλος και οι ιδιαιτερότητες της νέας παραλλαγής.

Γιατί επισπεύδει τον εμβολιασμό κατά της Covid η Αγγλία

Ενα μήνα μπροστά έρχεται το φθινοπωρινό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid και της γρίπης στην Αγγλία. Η επίσπευση εντάσσεται στο πλάνο λήψης προληπτικών μέτρων μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Υπηρεσία Διασφάλισης της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK HSA) δήλωσε ότι η εν λόγω κίνηση στοχεύει στη χειμερινή προστασία των πιο ευάλωτων από ασθένειες, δεδομένου ότι ένα νέο στέλεχος, γνωστό ως BA.2.86, εντοπίστηκε στη χώρα στις 18 Αυγούστου.

Η νέα παραλλαγή δεν έχει ταξινομηθεί ακόμη ως ανησυχητική, αλλά φαίνεται πως έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη της ακίδας, η οποία βοηθά τον ιό να μεταδοθεί στα κύτταρα και να προκαλέσει μόλυνση, ενδεχομένως διευκολύνοντας την παράκαμψη της ανοσίας από εμβόλια και προηγούμενες λοιμώξεις.

Επίσης, σε πολλές χώρες η παραλλαγή έχει εμφανιστεί σε άτομα χωρίς ιστορικό ταξιδιού, υποδεικνύοντας ότι πλέον εξαπλώνεται εντός των κοινοτήτων.

Ανθρωποι σε οίκους ευγηρίας, ευπαθείς, άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, καθώς και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας θα μπορούν να κάνουν εμβόλιο για την Covid από τις 11 Σεπτεμβρίου, καθώς και εμβόλιο κατά της γρίπης όπου είναι δυνατόν, αναφέρεται.

«Όπως με όλες τις αναδυόμενες και κυκλοφορούσες παραλλαγές της Covid-19 –τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και διεθνώς– θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το BA.2.86 και να συμβουλεύουμε την κυβέρνηση και το κοινό καθώς μαθαίνουμε περισσότερα. Εν τω μεταξύ, προσέλθετε για εμβόλιο όταν κληθείτε», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Υπηρεσίας Τζένι Χάρις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v