Κίνα: Μειώνει επιτόκια στεγαστικών και προκαταβολές

Κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα προχωρούν σε νέες ενέσεις στήριξης προκειμένου να συμβάλλουν «στην επέκταση της κατανάλωσης και των επενδύσεων», όπως αναφέρει ανακοίνωση, σε μια διαρκή προσπάθεια να σταματήσει η ύφεση στην αγορά κατοικιών.

Κίνα: Μειώνει επιτόκια στεγαστικών και προκαταβολές

Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές της Κίνας μείωσαν τις απαιτήσεις προκαταβολής για τους αγοραστές πρώτης και δεύτερης κατοικίας και χαμήλωσαν τα επιτόκια των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων.

Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική κυβερνητική προσπάθεια να σταματήσει η ύφεση στην αγορά κατοικιών της χώρας, προχωρώντας στη διοχέτευση νέων ενέσεων στήριξης για τόνωση της ζήτησης και των επενδύσεων.

Η ελάχιστη προκαταβολή θα είναι στο 20% για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και 30% για τους αγοραστές για δεύτερη φορά, σύμφωνα με κοινή δήλωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) και της Εθνικής Διοίκησης Οικονομικών Κανονισμών (NAFR).

Η κεντρική τράπεζα ενέκρινε επίσης μείωση επιτοκίων στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

«Η μείωση του επιτοκίου των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων μπορεί να εξοικονομήσει τόκους για τους δανειολήπτες, γεγονός που συμβάλλει στην επέκταση της κατανάλωσης και των επενδύσεων», ανέφερε η PBOC.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική κυβέρνηση επέτρεψε στις τοπικές κυβερνήσεις να καταργήσουν έναν κανόνα που έβαζε εμπόδια για αγορά πρώτης και δεύτερης κατοικίες σε μεγάλες πόλεις.

Ο κλάδος των ακινήτων της Κίνας βρίσκεται υπό σημαντική πίεση, με την Country Garden Holdings Co. να σημειώνει ζημιά ρεκόρ αυξάνοντας τους κινδύνους για μετάσταση της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των 60 τρισ. δολ. της χώρας.

Μέχρι στιγμής οι αξιωματούχοι απέφυγαν να καταφύγουν σε ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα διάσωσης του κλάδου των ακινήτων, προκαλώντας ανησυχίες για την οικονομία και θέτοντας σε κίνδυνο τον στόχο ανάπτυξης 5% της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v