Τυράκι τα F-16 για το τουρκικό «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Καταλαβαίνουν ότι διακυβεύονται πολλά για αυτούς εάν δεν συμφωνήσουν στην ένταξη» το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τυράκι τα F-16 για το τουρκικό «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ θα πρέπει να την παρακινήσει να ολοκληρώσει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει σήματα ότι η έγκριση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία πώλησης των αεροπλάνων στην Άγκυρα, η καθυστέρηση της οποίας παραμένει το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, σημειώνει το ΝΑΤΟ.

«Θέλουν πολύ να πάρουν τα F-16 μας και πρέπει να είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για εμάς εάν πρόκειται να τους πουλήσουμε τέτοιου είδους οπλικά συστήματα», δήλωσε ο Μάικλ ΜακΚόλ, Ρεπουμπλικανός από το Τέξας μιλώντας σε συνέντευξη στο πλαίσιο συνεδρίου στη Στοκχόλμη. «Καταλαβαίνουν ότι διακυβεύονται πολλά για αυτούς εάν δεν συμφωνήσουν στην ένταξη».

Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από κοινού με τη Φινλανδία τον Μάιο του 2022, μήνες μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, αλλά η Τουρκία μπλόκαρε την ένταξη της Σουηδίας. Στο Βίλνιους και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να υποστηρίξει την προσπάθεια. Το τουρκικό κοινοβούλιο καλείται τώρα να επικυρώσει την ένταξη. 

Αν και η Ουγγαρία δεν έχει ακόμη επικυρώσει την προσφορά ένταξης της Σουηδίας, η Βουδαπέστη έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να είναι η τελευταία που θα βάλει τη σφραγίδα της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v