Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα capital controls διχάζουν τη Ρωσία

Αντίθετη η κεντρική τράπεζα σε σκληρά μέτρα που θα στοχεύσουν στο να ανακάμψει το ρούβλι. Σε διαφορετική γραμμή κινείται το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Τα capital controls διχάζουν τη Ρωσία

Η Ρωσία εμφανίζεται διχασμένη σε ό,τι αφορά μια στρατηγική που εφάρμοσε για την αντιμετώπιση της εκροής κεφαλαίων, με κορυφαίους αξιωματούχους να διαφωνούν για την επιλογή αυστηρότερων ελέγχων καθώς το ρούβλι δέχεται και πάλι πίεση.

Μιλώντας σε εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας στη Μόσχα την Παρασκευή, η επικεφαλής της Elvira Nabiullina είπε ότι αντιτίθεται σε αυστηρότερους περιορισμούς, επειδή οι εταιρείες είναι σε θέση να παρακάμψουν μέτρα όπως οι υποχρεωτικές πωλήσεις νομισμάτων. Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, ο οποίος υποστηρίζει μια πιο σκληρή προσέγγιση, αναγνώρισε τις διαφορές αλλά δεσμεύτηκε ότι «θα βρούμε μια κοινή λύση».

Η παρατεταμένη διαφωνία σημαίνει ότι η Ρωσία πιθανότατα θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την πτώση του νομίσματος χωρίς να καταφύγει σε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που χρησιμοποίησε πέρυσι για να αποτρέψει την κατάρρευση του νομίσματος μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Για ένα μικρό διάστημα τον Αύγουστο, το ρούβλι έπεσε σημαντικά με την ισοτιμία πάνω από τα 100 ρούβλια στο δολάριο. Αυτό αναβίωσε μια συζήτηση στη Μόσχα σχετικά με τους ελέγχους κεφαλαίων, με τους αξιωματούχους να επιλέγουν άτυπα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετό συνάλλαγμα στην εγχώρια αγορά.

«Οι νομισματικοί περιορισμοί δεν πρέπει να δημιουργούν δυσκολίες για τις οικονομικές μας οντότητες», είπε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. «Η εκροή κεφαλαίων δείχνει μια προτίμηση για σκληρό νόμισμα» και αυτό θα πρέπει «να αντιμετωπιστεί με εντελώς διαφορετικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένου του βασικού επιτοκίου», συμπλήρωσε.

Καθώς το ρούβλι δέχτηκε έντονες πιέσεις, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα απέχει από αγορές συναλλάγματος για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια προχώρησε σε μια απότομη αύξηση των επιτοκίων σε έκτακτη συνεδρίαση.

Όμως η πίεση συνεχίστηκε. Το νόμισμα είναι μεταξύ αυτών με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές το 2023, αφού υποφέρει από επιδείνωση στο εξωτερικό εμπόριο, εν μέσω μιας σειράς διεθνών κυρώσεων.

Η Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία έχει προγραμματιστεί να επανεξετάσει την πολιτική της σε δύο εβδομάδες, είναι «απίθανο» να μειώσει τα επιτόκια κατά τις επόμενες συνεδριάσεις της, είπε η Nabiullina. «Μια αύξηση του επιτοκίου, καθώς και μια παρακράτηση, είναι πιθανή», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v