Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημόσια προσφορά ρεκόρ $50 δισ. εξετάζει η Saudi Aramco

Η πώληση πιθανώς θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους, καθώς η εταιρεία έχει βολιδοσκοπήσει πιθανούς επενδυτές, πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και κρατικά επενδυτικά ταμεία ώστε να συμμετάσχουν στο deal.

Δημόσια προσφορά ρεκόρ $50 δισ. εξετάζει η Saudi Aramco

Η Saudi Aramco εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μεριδίου αξίας έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω νέας προσφοράς μετοχών στο χρηματιστήριο του Ριάντ που ακολούθησε διαβουλεύσεις με συμβούλους, γράφει η Wall Street Journal.

Η πώληση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους, αναφέρεται, καθώς η Aramco έχει βολιδοσκοπήσει πιθανούς επενδυτές, όπως και άλλες πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και κρατικά επενδυτικά ταμεία σχετικά με συμμετοχή τους στο deal, γράφει το Reuters.

Το αραβικό βασίλειο αποφάσισε να φιλοξενήσει οποιαδήποτε νέα προσφορά της Aramco στο χρηματιστήριο του Ριάντ, ώστε να αποφύγει νομικούς κινδύνους που συνδέονται με διεθνή εισαγωγή, σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους και άλλα άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, με χρηματιστηριακή αξία 2,25 τρισ. δολαρίων. Οι μετοχές της έχουν σημειώσει άνοδο 19,6% φέτος.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στον κόσμο στα τέλη του 2019, αντλώντας 25,6 δισ. δολάρια, ενώ αργότερα πουλώντας περισσότερες μετοχές φτάνοντας τα 29,4 δισ. δολάρια.

Τον περασμένο μήνα, η Aramco ανακοίνωσε επιπλέον μέρισμα σχεδόν 10 δισ, δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα πάει στην κυβέρνηση, στην πρώτη από τις πολλές επιπλέον πληρωμές πέρα από το αναμενόμενο βασικό μέρισμα 153 δισ. δολ. για το 2022 και το 2023.

Η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση 38% στα κέρδη δεύτερου τριμήνου, στα 112,81 δισ. ριάλ σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v