Η βρετανική οικονομία ξεκολλά από την τελευταία θέση της G7

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ ήδη από το 2021 είχε ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα. Ουραγός πια η Γερμανία στο γκουπ των 7 μεγάλων οικονομιών.

Η βρετανική οικονομία ξεκολλά από την τελευταία θέση της G7
Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Η βρετανική οικονομία φαίνεται πως είχε μεγαλύτερη ανάκαμψη από τη γερμανική μετά την πανδημία, καθώς τα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν υποδηλώνουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε πιο γρήγορα απ' ό,τι πιστεύαμε ως τώρα.

Ειδικότερα, το βρετανικό ΑΕΠ εκτινάχθηκε 8,7% το 2021, καθώς η οικονομία ανέκαμπτε από τα lockdown, αντί του 7,6% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS). Η ύφεση το 2020 ήταν, επίσης, πιο ρηχή απ' ό,τι είχε υπολογιστεί, καθώς η παραγωγή μειώθηκε 10,4% αντί για 11%.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία δείχνουν ότι σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ ξεπέρασε τα προ-Covid επίπεδα στα τέλη του 2021. Τα προηγούμενα στοιχεία έδειχναν ότι η Βρετανία δεν είχε φτάσει ακόμη στο εν λόγω ορόσημο, μένοντας ουραγός και εξαίρεση στον διεθνή κανόνα. Τώρα υποδηλώνεται ότι η Βρετανία ήταν μια βαθμίδα πάνω από τη Γερμανία στην ουρά της G7.

Η βρετανική οικονομία το 2021 επέστρεψε στα προ-Covid επίπεδα 

Η αναθεώρηση σταματά στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, επιφυλάσσοντας ενδεχομένως για το μέλλον νεότερα στοιχεία για μεταγενέστερες περιόδους.

Τα νέα ενθουσίασαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, η οποία προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορούν να εμπιστευτούν τους Συντηρητικούς στην οικονομία. Στις δημοσκοπήσεις οι Τόρις βρίσκονται πολύ πίσω από την αντιπολίτευση των Εργατικών ενόψει των εθνικών εκλογών που αναμένονται το επόμενο έτος.

«Το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαμψε από την πανδημία πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι πιστεύαμε δείχνει ότι για άλλη μια φορά εκείνοι που ήταν αποφασισμένοι να καταδικάσουν τη βρετανική οικονομία έκαναν λάθος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. «Υπάρχουν πολλές μάχες ακόμα να κερδίσουμε, κυρίως ενάντια στον πληθωρισμό. Μπορούμε να προσβλέπουμε σε υγιή ανάπτυξη, η οποία σύμφωνα με το ΔΝΤ μακροπρόθεσμα θα είναι ταχύτερη απ' ό,τι σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία».

Η παραγωγή ήταν 0,6% υψηλότερη το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις που έδειχναν 1,2% χαμηλότερα επίπεδα. Σε εκείνο το σημείο, μόνο οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήταν μπροστά από τη Βρετανία.

Αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στους ρυθμούς ανάπτυξης από τότε, τότε η οικονομία ήταν 1,5% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αντί για 0,2% χαμηλότερα. Αρα η Γερμανία και όχι η Βρετανία θα είχε τη χειρότερη επίδοση της G7.

Η Βρετανία παλεύει να αποφύγει την τελευταία θέση της G7 

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία της χώρας χάνει δυναμική, καθώς το αυξανόμενο κόστος δανεισμού επιβαρύνει τους καταναλωτές. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας, ενώ το Bloomberg Economics βλέπει ετήσια ύφεση από τα τέλη του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v