Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτινάχθηκε στο 58,9% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Δεύτερος διαδοχικός μήνας που κινήθηκε ανοδικά. Ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών - εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 55,9%. Η τουρκική λίρα έχει χάσει φέτος 30% της αξίας της.

Εκτινάχθηκε στο 58,9% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε στο 58,94% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών και κινούμενος ανοδικά για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σε μία αντίδραση στην πτώση της λίρας και τις πρόσφατες αυξήσεις φόρων.

Οπως μεταδίδει το Reuters, σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν 9,09%, υποχωρώντας ελαφρά από το 9,49% έναν μήνα πριν.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, ο ετήσιος πληθωρισμός προβλεπόταν να είναι 55,9%, με μηνιαίο πληθωρισμό στο 7,0%. Τον Ιούλιο, το ετήσιο ποσοστό ήταν 47,83%.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη μετά από μια νομισματική κρίση στα τέλη του 2021 και άγγιξε υψηλό 24 ετών (85,51%) τον περασμένο Οκτώβριο. Φέτος, η λίρα έχει χάσει μέχρι στιγμής περίπου το 30% της αξίας της.

Ο δείκτης τιμών εγχώριου παραγωγού αυξήθηκε κατά 5,89% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 49,41%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v