Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν σε Ερντογάν: Ετοιμοι να διαπραγματευθούμε τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία έχει αποχωρήσει από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. «Γνωρίζω ότι σκοπεύετε να θέσετε το θέμα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογό του.

Πούτιν σε Ερντογάν: Ετοιμοι να διαπραγματευθούμε τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που βοήθησε να εξαχθούν τα σιτηρά της Ουκρανίας στην αγορά και έτσι να μετριαστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Οπως θυμίζει το Reuters, η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία τον Ιούλιο -ένα χρόνο μετά τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας-, διαμαρτυρόμενη ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αντιμετώπιζαν εμπόδια και ότι δεν πήγαιναν αρκετά ουκρανικά σιτηρά σε χώρες που είχαν ανάγκη.

Ο Ερντογάν, ο οποίος στο παρελθόν έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να πείσει τον Πούτιν να τηρήσει τη συμφωνία, και τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πείσουν τον Πούτιν να επιστρέψει στη συμφωνία.

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο θέρετρο του Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι ελπίζει πως θα ολοκληρώσουν τις συνομιλίες για έναν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία και ότι θα συζητήσουν επίσης τη συμφωνία για τα σιτηρά.

«Γνωρίζω ότι σκοπεύετε να θέσετε το θέμα της συμφωνίας για τα σιτηρά», είπε ο Πούτιν στον Ερντογάν. «Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις για αυτό το ζήτημα».

Ο Ερντογάν είπε ότι ο κόσμος περιμένει νέα για το θέμα του διαδρόμου των σιτηρών.

«Όλοι περιμένουν τι θα βγει από τη σημερινή μας συνάντηση», είπε. «Πιστεύω ότι το μήνυμα στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση θα είναι ένα σημαντικό βήμα για ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά για τις αφρικανικές χώρες».

Η συμφωνία είχε στόχο να μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας και να αμβλύνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη είχε επιδεινωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους βασικούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο και σημαντικοί παίκτες στις αγορές σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού και ελαίων.

Πριν από τις συνομιλίες με τον Ερντογάν, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση τη νύχτα σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v