Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραπλανητικό το green banking της ΕΕ, λένε οι Γερμανοί τραπεζίτες

Η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών εξηγεί γιατί, κατά την άποψή της, τα αναμενόμενα πολύ χαμηλά πράσινα ποσοστά στον κλάδο δεν αποτελούν δείκτη αξιοπιστίας και βιωσιμότητας. Τι προτείνουν.

Παραπλανητικό το green banking της ΕΕ, λένε οι Γερμανοί τραπεζίτες

Η μέτρηση που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δείξει ποιες τράπεζες έχουν τους πιο πράσινους ισολογισμούς δεν θα αντικατοπτρίζει τις προσπάθειές τους να βάλουν την οικονομία σε μια πιο βιώσιμη βάση, σύμφωνα με γερμανικό τραπεζικό λόμπι.

Οι τράπεζες πιθανότατα θα έχουν πράσινους δείκτες ενεργητικού σε «χαμηλά μονοψήφια ποσοστά», όταν  τεθεί σε ισχύ η μέτρηση, το επόμενο έτος, ανέφερε η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών στο Βερολίνο. Πρόκειται για πολύ περιορισμένη οπτική στο προφίλ βιωσιμότητας του κλάδου, ανέφερε.

Η ΕΕ πιέζει τις τράπεζες να βελτιώσουν την πληροφόρηση που δίνουν σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή, όσον αφορά τόσο τις απώλειες από ακραία καιρικά φαινόμενα όσο και τα δάνεια σε ρυπογόνες εταιρείες που ενδέχεται να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Οι τράπεζες αποτελούν επίσης το κλειδί για τις προσπάθειες της ΕΕ να οδηγήσει ευρύτερα την οικονομία στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βασίζονται περισσότερο στην τραπεζική πίστωση από τις αντίστοιχες αμερικανικές, εξηγεί το Bloomberg.

Η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών εκπόνησε μελέτη για το εάν 450 ευρωπαϊκές εταιρείες πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας που έχει θεσπίσει η ΕΕ. Διαπίστωσε ότι μόνο ένα κλάσμα της οικονομίας πληροί τα κριτήρια ταξινόμησης.

Ως εκ τούτου, οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αποφεύγουν την ανάπτυξη πολιτικών με βάση την αναλογία πράσινων περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε το γερμανικό λόμπι. Η αξία της μέτρησης θα μπορούσε να βελτιωθεί με την αντιμετώπιση «μεθοδολογικών λαθών» και την επέκτασή της, ώστε να συμπεριλάβει τη χρηματοδότηση έργων, όπως για τα αιολικά πάρκα, καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v