Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Δεν θα «μαλακώσουμε» για να σωθεί η συμφωνία για τα σιτηρά!

Σίγουρα δεν θα συμμετάσχουμε σε μια «πολιτική κατευνασμού» απέναντι στον επιτιθέμενο, ξεκαθάρισε ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, απορρίπτοντας την τουρκική πρόταση για άμβλυνση της στάσης του Κιέβου προς τη Μόσχα.

Ουκρανία: Δεν θα «μαλακώσουμε» για να σωθεί η συμφωνία για τα σιτηρά!

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, ο ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε σήμερα την πρόταση της Τουρκίας ότι το Κίεβο πρέπει να μαλακώσει τη στάση του για να αναβιώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι η Ουκρανία δεν θα υποστηρίξει μια ελάφρυνση των κυρώσεων για τη Μόσχα ή μια πολιτική «κατευνασμού».

«Ας είμαστε στην τελική ρεαλιστές και ας σταματήσουμε να συζητάμε για ανύπαρκτες επιλογές, πολύ λιγότερο να ενθαρρύνουμε τη Ρωσία να διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα», δήλωσε στο Reuters ο Ποντολιάκ.

Χθες, μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι, ο τελευταίος δήλωσε πως η Ουκρανία θα πρέπει να χαλαρώσει τη διαπραγματευτική της στάση έναντι της Ρωσίας στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Μόσχα εστιάζει στην καταστροφή των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών και των υποδομών μεταφόρτωσης σιτηρών.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έχει ανάγκη μια συμφωνία για τα σιτηρά και ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται να αποκόψει την Ουκρανία από την παγκόσμια αγορά σιτηρών, να αυξήσει τις τιμές αυτών και να έχει το μονοπώλιο του ελέγχου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Πού βρίσκεται εδώ το πεδίο για μια "άμβλυνση" της Ουκρανίας;» τόνισε ο Ποντολιάκ. «Και ας το ξεκαθαρίσουμε, σίγουρα δεν θα συμμετάσχουμε σε μια "πολιτική κατευνασμού του επιτιθέμενου"... και επιείκειας για την άρση των κυρώσεων».

Η Ρωσία αποφάσισε τον Ιούλιο να αποχωρήσει από τη λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, συμφωνία καίριας σημασίας για τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα, καταγγέλλοντας πως η διάθεση των δικών της αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στη διεθνή αγορά συνεχίζει να εμποδίζεται εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.

Ο Πούτιν χθες μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν επανέλαβε τη θέση ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία μόλις εκπληρωθούν τα ρωσικά αιτήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία. Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα προετοιμάζει με τον ΟΗΕ «νέες προτάσεις» για την αναβίωση της συμφωνίας.

Ένας ανώτερος Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters νωρίτερα σήμερα ότι το Κίεβο δεν αναμένει η κατάσταση των εξαγωγών σιτηρών του θα αλλάξει μετά τη συνάντηση της Δευτέρας Πούτιν-Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v