Οι Κούρδοι κηρύσσουν το τέλος των επιχειρήσεων στην ανατολική Συρία

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων μέσα σε περίπου 10 ημέρες, στην πλειονότητά τους μαχητών.

Οι Κούρδοι κηρύσσουν το τέλος των επιχειρήσεων στην ανατολική Συρία

Οι δυνάμεις όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι ανακοίνωσαν σήμερα «το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στην ανατολική Συρία, όπου επιχειρούσαν για να εκτοπίσουν τους μαχητές τοπικών αραβικών φυλών της τελευταίας εξεγερμένης κοινότητας, έπειτα από μάχες που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ -ένας αραβοκουρδικός συνασπισμός όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι και ο οποίος υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες) είχαν λάβει από προχθές, Δευτέρα, ενισχύσεις γύρω από την αραβική κοινότητα Ντεϊμπάν, στην επαρχία Ντέιρ Έζορ.

«Η επιχείρηση εκκαθάρισης της κοινότητας Ντεϊμπάν από ένοπλες οργανώσεις έφθασε το τελικό στάδιό της. Οι ΣΔΔ άρχισαν να χτενίζουν τις συνοικίες και τα σπίτια σε αναζήτηση κρυμμένων μαχητών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος των ΣΔΔ, Φάρχαντ Σάμι.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων μέσα σε περίπου 10 ημέρες, στην πλειονότητά τους μαχητών, στη στρατηγική αυτή περιοχή, σύμφωνα με απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας ΜΚΟ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που διαθέτει όμως εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Ξεκίνησαν με τη σύλληψη στις 27 Αυγούστου από τις ΣΔΔ του Άχμαντ αλ Χάμπιλ, επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ντέιρ Έζορ, μιας τοπικής ένοπλης αραβικής οργάνωσης που συνδέεται ωστόσο με τις ΣΔΔ. Υποστηρικτές της αλ Χάμπιλ απάντησαν διενεργώντας επιθέσεις εναντίον των ΣΔΔ και προσπάθησαν να κερδίσουν την υποστήριξη τοπικών αραβικών φυλών.

Οι ΣΔΔ ξεκίνησαν το Σάββατο 48ωρη κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ντέιρ Έζορ, κατηγορώντας «μισθοφόρους που συνδέονται με το συριακό καθεστώς» ότι θέλουν να «σπείρουν τη διχόνοια» μεταξύ αυτών και των αραβικών φυλών.

Η επαρχία Ντέιρ Έζορ, που η πλειονότητα των κατοίκων της είναι Άραβες, διαρρέεται από τον Ευφράτη που αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και εκείνων που ελέγχονται από τις ΣΔΔ. Ο εκπρόσωπος των ΣΔΔ πρόσθεσε πως οι δυνάμεις του αναζητούν κυρίως στην Ντεϊμπάν «ένοπλες οργανώσεις που έφθασαν από τη δυτική όχθη του Ευφράτη» που τελεί υπό τον έλεγχο του συριακού καθεστώτος.

Οι ΣΔΔ ήταν η αιχμή του δόρατος της επίθεσης που νίκησε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία το 2019 και εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη στήριξη της Ουάσιγκτον. Ελέγχουν μια ημιαυτόνομη κουρδική ζώνη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένων ολόκληρων περιοχών της Ντέιρ Έζορ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Κυριακή με αξιωματούχους των ΣΔΔ και ηγέτες αραβικών φυλών της Ντέιρ Έζορ στην προσπάθεια να ηρεμήσουν την κατάσταση στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία όπου έχουν αναπτυχθεί οι αμερικανικές δυνάμεις.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 μετά την καταστολή αντικυβερνητκών διαδηλώσεων, έχει προκαλέσει μισό εκατομμύριο θανάτους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους, έχει καταστρέψει υποδομές και κατακερματίσει τη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v