Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Νέα παραίτηση βουλευτή των Τόρις για σεξουαλική παρενόχληση

Ο συντηρητικός βουλευτής και πρώην υπουργός Κρις Πίντσερ παραιτείται, καθώς αποδείχθηκε ότι παρενόχλησε σεξουαλικά δύο άνδρες. Στην επιφάνεια και πάλι η ζοφερή περίοδος Τζόνσον. Δύσκολος δρόμος για τον Σούνακ.

Βρετανία: Νέα παραίτηση βουλευτή των Τόρις για σεξουαλική παρενόχληση

Όταν ο σημερινός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ (φωτο) ανέλαβε το «τιμόνι» της χώρας γνώριζε ότι δεν θα ήταν εύκολο το εγχείρημα. Η σύντομη και επεισοδιακή διακυβέρνηση της προκατόχου του, Λιζ Τρας, αλλά και τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Τζόνσον τον ακολουθούν μέχρι σήμερα.

Τρανταχτή απόδειξη είναι η σημερινή παραίτηση του βουλευτή Κρις Πίντσερ. Ο κ. Πίντσερ υπήρξε Υπεύθυνος Κομματικής Πειθαρχίας στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, θέση την οποία έχασε μετά από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Από εκείνο το διάστημα και μετά παρέμενε στα έδρανα της Βουλής. Όμως η αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή Πειθαρχίας (Commons Standards Committee) διεξήγαγε έρευνα για την περαιτέρω εξέταση των κατηγοριών σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σύμφωνα με αυτές, τον Ιούνιο του 2022 ο κύριος Πίντσερ είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά δύο άνδρες στο Carlton Club του Λονδίνου, αγγίζοντάς τους στα «ιδιαίτερα σημεία» τους.

Η επιτροπή Πειθαρχίας τον έκρινε ένοχο και τον παρέπεμψε στην αρμόδια ανεξάρτητη επιτροπή (Independent Expert Panel). Αυτή αποφάσισε, τον Ιούλιο του 2023, την προσωρινή αποπομπή του από τη Βουλή, διάρκειας οκτώ εβδομάδων.

Ο Πίντσερ έκανε έφεση εναντίον της απόφασης, χαρακτηρίζοντάς την ως «δυσανάλογη». Μόλις την περασμένη Δευτέρα όμως, έχασε και την έφεση. Ως αποτέλεσμα, ο ίδιος σήμερα δήλωσε: «Είχα κάνει ήδη γνωστό ότι δεν θα κατέβω υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Δεν θέλω να βάλω σε περισσότερη αβεβαιότητα τα μέλη της περιφέρειάς μου και έτσι ξεκινώ τις διαδικασίες παραίτησης», προσθέτοντας ότι η απόφαση ήρθε μετά από εκτενή συζήτηση με την οικογένειά του και μέλη της ομάδας του.

Ο Κρις Πίντσερ διατηρούσε την έδρα στο Τάμγουρθ, Στράφορντσιερ από το 2010. Στις εκλογές του 2019 μάλιστα είχε κερδίσει με διαφορά 19.634 ψήφων από τον δεύτερο, τον τότε υποψήφιο των Εργατικών Κρίστοφερ Μπέιν. Όμως, από το 2017 ο βουλευτής είχε κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση. Εκείνη την χρονιά είχε έρθει στην επιφάνεια περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης ενός άλλου άνδρα, το 2001.

Ο άνθρωπος που έριξε τον Τζόνσον

Ο Κρις Πίντσερ ήταν ουσιαστικά εκείνος που «έριξε» τον Τζόνσον πέρυσι τον Ιούλιο. Ο τότε πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι τον αναβάθμισε σε υπεύθυνο κομματικής πειθαρχίας (Government Deputy Chief Whip), τον Φεβρουάριο του 2022, παρότι γνώριζε την εμπλοκή του σε κατηγορίες σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Με αφορμή αυτή την παραδοχή ξεκίνησαν οι απανωτές παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης, που ανάγκασαν τελικά τον Τζόνσον να εγκαταλείψει.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών βρίσκεται λοιπόν ξανά σε μια δύσκολη συγκυρία. Η παραίτηση Πίντσερ θέτει ξανά τον Σούνακ στη διαδικασία εμβόλιμης εκλογικής διαδικασίας (by-election) και στην προσπάθειά του να διατηρήσει τις κοινοβουλευτικές του έδρες.

Είναι η ένατη εκλογική διαδικασία που ο Σούνακ θα πρέπει να αντιμετωπίσει από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα, δηλαδή σε διάστημα ενός έτους. Πέντε από αυτές αφορούν παραιτήσεις συντηρητικών βουλευτών, οι τρεις παραιτήσεις του Εργατικού Κόμματος, ενώ η μία αφορά αποπομπή βουλευτή από το σκωτικό κόμμα, SNP.

Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί οι έξι από τις εννιά εμβόλιμες εκλογικές διαδικασίες. Το Συντηρητικό Κόμμα κατάφερε να κερδίσει μόλις τη μια. Μένει να δούμε πως θα τα πάει στις τρεις εμβόλιμες εκλογικές διαδικασίες που απομένουν και που θα διεξαχθούν μέσα στο φθινόπωρο.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v