Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ελληνική ναυτιλιακή παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν

Γιατί συνήφθη συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές, ώστε να μη μηνυθεί η εταιρεία. Οι κίνδυνοι αντιποίνων, η ομολογία ενοχής και η κατάσχεση 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

ΗΠΑ: Ελληνική ναυτιλιακή παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν

Ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία παραδέχτηκε ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν μεταφέροντας πετρέλαιο από τη χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ μια συμφωνία με τις ΗΠΑ κρατήθηκε κρυφή για σχεδόν πέντε μήνες, υπό τον φόβο ιρανικών αντιποίνων.

Η Empire Navigation Inc., μεταδίδει το Bloomberg, συνήψε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές στις 19 Απριλίου για αναβολή της δίωξής της, δεσμευόμενη να μεταφέρει στις ΗΠΑ σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια παράνομου ιρανικού πετρελαίου για κατάσχεση, σύμφωνα με δικογραφία στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ δεν θα μηνύσουν την εταιρεία, με αντάλλαγμα τη συνεργασία της.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από το δικαστήριο να κλείσει τη διαδικασία, δεδομένου ότι «η αποκάλυψη της εν λόγω ενέργειας ενδεχομένως συνεπάγεται κινδύνους ασφαλείας για τους κατηγορούμενους, την κυβέρνηση, καθώς και το πλοίο και τα μέλη του πληρώματος», σύμφωνα με την κατάθεση.

Το φορτίο βρισκόταν στο πετρελαιοφόρο Suez Rajan, που είχε θεωρηθεί ύποπτο για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου και είχε εμπλακεί σε περαιτέρω διενέξεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το δεξαμενόπλοιο τον Απρίλιο, ενώ ήταν εν πλω προς Κίνα, με αποτέλεσμα το Ιράν να δεσμεύσει το αμερικανικό πλοίο Advantage Sweet, που μετέφερε πετρέλαιο από το Κουβέιτ για τη Chevron, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου έχουν γίνει στόχος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω του πυρηνικού της προγράμματος. 

«Λόγω της δημόσιας προσοχής που έχει λάβει το θέμα και των απειλών για αντίποινα από την ιρανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημόσια διαχείριση της υπόθεσης, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους», αναφέρουν οι ΗΠΑ στο μη σφραγισμένο αρχείο της δικογραφίας.

Το θέμα θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί κατά την εκφόρτωση του πετρελαίου, προστίθεται. 

Η Suez Rajan Ltd., διαχειρίστρια του δεξαμενόπλοιου, ομολόγησε την ενοχή της, μεταδίδει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v