Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Τα βρίσκουν για το Κλίμα, παζάρι για τη Ρωσία

Διχασμένοι οι ηγέτες, συνεδριάζουν το Σαββατοκύριακο στην Ινδία. Διαφωνίες από την «αδύναμη» Κίνα, την «ασθενή» Γερμανία, με το βλέμμα στην «αντίσταση» της αντιδυτικής συμμαχίας BRICS.

G20: Τα βρίσκουν για το Κλίμα, παζάρι για τη Ρωσία

Η Ομάδα της G20 πλησιάζει σε συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν, αφού η αντίσταση στα μέτρα για την κλιματική αλλαγή εξασθένησε, αφήνοντας τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ως το μοναδικό θέμα που δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 συνεδριάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ινδία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη σήμερα Παρασκευή, την παραμονή της συνόδου κορυφής στο Νέο Δελχί, με αξιωματούχους να παζαρεύουν ακόμα την αναφορά του κειμένου στον πόλεμο, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που πιέζουν για ξεκάθαρη γλώσσα που καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας.

Αν και παραμένει ασαφές εάν μπορεί να επιτευχθεί τελική συναίνεση, η Κίνα φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την αρχική της αντίθεση στα μέτρα για το Κλίμα καθώς και στη γλώσσα για την Ουκρανία και τη Ρωσία, βασικό διπλωματικό σύμμαχο της Κίνας, είπαν ορισμένοι από τους ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ σημείωσε νωρίτερα ότι η Κίνα εμποδίζει τις προσπάθειες για επίτευξη συναίνεσης, λέγοντας στο Bloomberg News στο αεροπλάνο για την Ινδία ότι οι συνομιλίες ενόψει της διήμερης συνόδου ήταν «προκλητικές».

Ο Σουνάκ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «συνεχίσει να υποστηρίζει» στην Κίνα ότι «αυτό που κάνει η Ρωσία είναι λάθος και γιατί είναι σωστό να υποστηρίζει την Ουκρανία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επισιτιστική ασφάλεια».

 

Το παραπάνω κλίμα έρχεται καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα, απογοητεύουν, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την επιβράδυνσή της, την ώρα που στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη οικονομία, η Γερμανία, ασθενεί.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες εντάσεις υπήρξαν και στην περσινή Σύνοδο Κορυφής των G20 στην Ινδονησία, τόσο για το Κλίμα όσο και για τον πόλεμο. Από τότε, ωστόσο, οι δεσμοί ΗΠΑ-Κίνας συνέχισαν να αυξάνονται, ενώ η ομάδα BRICS -της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής- συμφώνησε να επεκταθεί σε 11 μέλη, σε ένδειξη αντίστασης στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v