Κίεβο: Απορρίπτουμε τη διαμεσολάβηση του «φιλορώσου» Πάπα Φραγκίσκου

«Δεν έχει νόημα να μιλάμε για τη διαμεσολάβηση του Ποντίφικα, εφόσον παίρνει φιλορωσική θέση προφανή σε όλους», δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι. Τι προσάπτουν στον Πάπα οι Ουκρανοί.

Κίεβο: Απορρίπτουμε τη διαμεσολάβηση του «φιλορώσου» Πάπα Φραγκίσκου

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ απέρριψε τις προσπάθειες του Βατικανού για μεσολάβηση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, λέγοντας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι «φιλορώσος».

Για μήνες το Βατικανό επιχειρεί να ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, με τη βοήθεια ειδικού συμβούλου.

Ο Ποντολιάκ αναφερόταν σε δήλωση που έκανε σε ομιλία ο Ποντίφικας στα τέλη Αυγούστου. Στις 25 Αυγούστου, μιλώντας εκτός κειμένου και απευθυνόμενους στους νέους Καθολικούς της Ρωσίας, ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στους τσάρους Πέτρο Α' και Αικατερίνη Β' – και οι δύο επέκτειναν τα ρωσικά εδάφη στην εποχή τους – και είπε στο ακροατήριό του ότι είναι οι κληρονόμοι της «μεγάλης ρωσικής αυτοκρατορίας».

Η δήλωση προκάλεσε την κατακραυγή της Ουκρανίας, επειδή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικαλείται την κληρονομιά αυτών των δύο τσάρων για να δικαιολογήσει την εισβολή και την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών. Το Κρεμλίνο, από την άλλη, επαίνεσε τον Πάπα για τις γνώσεις που έχει γύρω από τη ρωσική ιστορία.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Πάπας είπε ότι αναφερόταν στον ρωσικό πολιτισμό, όχι στην πολιτική της Μόσχας, όταν μιλούσε για τη «μεγάλη Ρωσία»

«Δεν έχει νόημα να μιλάμε για τη διαμεσολάβηση του Ποντίφικα, εφόσον παίρνει μια φιλορωσική θέση προφανή σε όλους», δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο 24.

Όπως τόνισε, αυτή η δήλωση είχε μια «εξαιρετικά αρνητική» επίδραση στον πόλεμο, προσθέτοντας: «Δεν λαμβάνουμε από το Βατικανό δίκαιη εκτίμηση του πολέμου».

Το Βατικανό διόρισε τον καρδινάλιο Ματέο Ζούπι ως ειδικό απεσταλμένο για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Έχει ταξιδέψει και στις δύο πρωτεύουσες των αντιμαχόμενων χωρών.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα ζητήσει δημοσίως ειρηνική επίλυση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας δεν έχει ονοματίσει τη Ρωσία ως επιτιθέμενη, προκαλώντας τις επικρίσεις του Κιέβου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v