Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα στο ρεύμα με μειώσεις επιτοκίων η Ουρουγουάη

«Τα επιτόκια είναι 10%, καθ' οδόν προς την τέταρτη χαλάρωση εντός 5 μηνών. Σε χαμηλό 18ετίας ο πληθωρισμός και ελπίδες για ανάκαμψη της ταλαιπωρημένης αγροτικής παραγωγής. Οι εκτιμήσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Κόντρα στο ρεύμα με μειώσεις επιτοκίων η Ουρουγουάη

Η κεντρική τράπεζα της Ουρουγουάης πιθανώς θα μειώσει ξανά το βασικό της επιτόκιο στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Οκτώβριο, καθώς ο πληθωρισμός της χώρας έχει πέσει σχεδόν σε χαμηλό δύο δεκαετιών, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής Ντιέγκο Λαμπάτ.

Η νοτιοαμερικανική χώρα έχει τεθεί επικεφαλής της στροφής στη μείωση επιτοκίων, μετά από απότομες αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών σε όλη τη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια για να χαλιναγωγηθούν οι τιμές. 

«Τα επιτόκια σήμερα είναι στο 10%, πιθανότατα μπορούμε να τα μειώσουμε στην επόμενη συνεδρίαση, αν και εξαρτάται από την πορεία του πληθωρισμού», δήλωσε ο Λαμπάτ σε συνέντευξη στο Μοντεβιδέο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ουρουγουάη μειώθηκε στο 4,1% τον περασμένο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005, γεγονός που άνοιξε την πόρτα για περισσότερη χαλάρωση. Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές φέτος, από το 11,5% του Απριλίου.

Η τράπεζα ελπίζει ότι θα πετύχει τον ετήσιο στόχο πληθωρισμού 5% για φέτος, δήλωσε ο διοικητής.

Η αγροτική οικονομία της Ουρουγουάης προβλέπεται φέτος να αναπτυχθεί μόλις 1%, από 4,9% πέρυσι, λόγω της σοβαρής ξηρασίας που έπληξε βαριά τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων σε ολόκληρη την περιοχή στα τέλη του 2022.

Ωστόσο, ο Λαμπάτ είναι πεπεισμένος ότι η οικονομία της χώρας θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη το επόμενο έτος. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το 2024, προβλέποντας ανάπτυξη 4% του ΑΕΠ» και πολλά υποσχόμενες συγκομιδές, είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v