Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνονται οι αυτοκτονίες νέων γυναικών στο Αφγανιστάν

Τεράστια είναι η καταπίεση που τα κορίτσια δέχονται από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Περιορισμοί και σε αγόρια αν και σε μικρότερο βαθμό. Απογοητευμένος ο αφγανικός λαός από τη συνεχή μείωση της διεθνούς βοήθειας.

Αυξάνονται οι αυτοκτονίες νέων γυναικών στο Αφγανιστάν

Οι αυτοκτονίες κοριτσιών και νέων γυναικών έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια στο Αφγανιστάν εξαιτίας της καταπίεσης που υφίστανται από το καθεστώς των Ταλιμπάν, που έχουν επιστρέψει στην εξουσία της χώρας. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από τον ειδικό εισηγητή του διεθνούς οργανισμού για το Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Μπένετ, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν την πρόσβαση στην εκπαίδευση σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια κορίτσια παιδικής ή εφηβικής ηλικίας, ενώ πρόσφατα απαγόρευσαν την εγγραφή των γυναικών στα πανεπιστήμια. Επιπλέον, οι αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα σε κοπέλες να ταξιδέψουν σε χώρες του εξωτερικού όπου είχαν λάβει κάποιου είδους υποτροφία.

Αν και σε μικρότερο βαθμό, ακόμη και τα αγόρια ή οι έφηβοι υποχρεούνται να ακολουθούν ορισμένους αυστηρούς και αυταρχικούς κανόνες, όπως να κόβουν τα μαλλιά όπως ορίζεται από το καθεστώς ή ακόμη και να τιμωρούνται αν φορέσουν κοντά παντελόνια για να παίξουν ποδόσφαιρο.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ο διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε ότι όλο και περισσότερο ο αφγανικός λαός αισθάνεται λησμονημένος από τον υπόλοιπο κόσμο, αφού συνεχώς μειώνεται η διεθνής βοήθεια που φτάνει στη χώρα. Αυτή τη στιγμή, ο ΟΗΕ έχει λάβει μόλις το ένα τέταρτο των κονδυλίων που είχε αιτηθεί ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν υπογραμμίζεται στην έκθεση.

«Είναι η ώρα να στηρίξουμε αυτούς που το έχουν ανάγκη και να πάρουμε μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων έκτακτων ανθρωπιστικών μέτρων κατ’ εξαίρεση των διεθνών κυρώσεων» κατέληξε ο κ. Μπένετ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v