Σούνακ: Ειδική σχέση με τη Frontex αποκτά η Βρετανία

Αλλο έναν κόμπο από το πουλόβερ του Brexit ξηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, επαν-οικοδομώντας ειδική συμφωνία «τρίτης χώρας» με τον Οργανισμό Συνοριοφυλακής της ΕΕ -και θέλοντας να φρενάρει τις βάρκες με μετανάστες που καταφθάνουν από τη Μάγχη.

Σούνακ: Ειδική σχέση με τη Frontex αποκτά η Βρετανία

Η Βρετανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρόσβαση στη συνοριακή υπηρεσία Frontex, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, σε μια ακόμη προσπάθεια ανοικοδόμησης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών μετά το Brexit.

Στις αρχές Οκτωβρίου, σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θέλει να αναγγείλει το καθεστώς «τρίτης χώρας» για τη Βρετανία στον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Οι συνομιλίες προχώρησαν το καλοκαίρι και οι αξιωματούχοι αναμένουν να ολοκληρωθεί επίσημα η συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, είπαν οι πηγές υπό τον όρο ανωνυμίας.

Είχε προηγηθεί συμφωνία για την επανένταξη της Βρετανίας στο επιστημονικό πρόγραμμα Horizon των 95,5 δισ. ευρώ, αποκαθιστώντας τους δεσμούς μεταξύ των κορυφαίων ερευνητικών κόμβων της Ευρώπης, μετά από ένα διετές πάγωμα που έφερε το Brexit. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει επίσης σύμφωνο για τη συνεργασία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αφού κατέληξαν στο λεγόμενο πλαίσιο Ουίντσορ για τις εμπορικές ρυθμίσεις της Βόρειας Ιρλανδίας τον Φεβρουάριο.

Το σχέδιο τεχνικής συμφωνίας πρέπει να περάσει από μια διαδικασία έγκρισης, η οποία περιλαμβάνει τη Frontex, την ΕΕ και τον ίδιο τον Σούνακ. Εάν επιδιωχθούν σημαντικές αλλαγές στο κείμενο κατά τη διάρκεια της εν λόγω διαδικασίας, η ανακοίνωση - την οποία ο Σούνακ ελπίζει να κάνει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα της Ισπανίας τον επόμενο μήνα - ενδέχεται να αναβληθεί.

Η επιθυμία του Σούνακ να οικοδομήσει μια νέα σχέση με την Ευρώπη περνά επίσης από τη διεθνή συνεργασία με στόχο να επιβραδυνθεί η ροή μεταναστών στη Μάγχη. Βασική του υπόσχεση ενόψει εκλογών είναι ότι «θα σταματήσει τις βάρκες» που μετέφεραν περισσότερους από 100.000 επίδοξους αιτούντες άσυλο στη Βρετανία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μια συμφωνία με τη Frontex δεν θα είχε άμεσο αντίκτυπο σε τέτοιες διελεύσεις, ωστόσο θα επέτρεπε στο Λονδίνο να ανταλλάσσει ευκολότερα πληροφορίες, τεχνογνωσία και προσωπικό με τα κράτη της ΕΕ.

Το Bloomberg ανέφερε τον Ιούνιο ότι ο Σούνακ αντιμετώπισε κριτική εντός του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τα σχέδια να πληρώσει για την πρόσβαση στη Frontex, κάτι που δεν ήταν απαραίτητο πριν από το Brexit. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αποκαλύψει το ποσό που θα καθορίζει η συμφωνία, είπαν οι πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v