Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανάκριβο το λάδι, κόβουν την παέγια οι Ισπανοί

Το κόστος του αγαπημένου πιάτου ανεβαίνει στο +18% αφού οι τιμές του ελαιολάδου εκτοξεύτηκαν 53% στην κορυφαία ελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου -και μάλιστα με πληθωρισμό μόλις 3,6%. Το φαινόμενο, βέβαια, δεν είναι μόνο ισπανικό...

Πανάκριβο το λάδι, κόβουν την παέγια οι Ισπανοί

Η εκτόξευση της τιμής του ελαιολάδου στην κορυφαία ελαιοπαραγωγό Ισπανία αύξησε το κόστος παρασκευής της παραδοσιακής παέγιας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Ο ειδικός μηνιαίος δείκτης του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει πόσα πρέπει να ξοδέψει ένα ισπανικό νοικοκυριό για να φτιάξει το αγαπημένο πιάτο του, εκτινάχθηκε 18,3% τον Αύγουστο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, επιταχύνοντας σε σχέση με το 15% τον προηγούμενο μήνα.

Το άλμα συγκρίνεται με την άνοδο 2,4% του πληθωρισμού και την ελαφρά επιβράδυνση του ρυθμού συνολικής αύξησης των τιμών τροφίμων στο 10,5%.

Οδηγός για την άνοδο των τιμών υπήρξε το ελαιόλαδο, σημειώνοντας προκλητική αύξηση 53% τον Αύγουστο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, απόρροια της καταστροφικής ξηρασίας που έχει πλήξει την Ισπανία. Οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, που κλοπές στα ελαιοτριβεία του Νότου σημειώνονται όλο και πιο συχνά, ενώ και τα σούπερ μάρκετ παίρνουν μέτρα ενάντια στους... λαδοκλέφτες.

Και το ίδιο πρόβλημα βέβαια αντιμετωπίζουν όλοι οι λαοί που αρέσκονται στην περίφημη μεσογειακή διατροφή. Στην Ιταλία ένα λίτρο αγνό παρθένο ελαιόλαδο στα σούπερ μάρκετ κοστίζει πάνω από 8 ευρώ έναντι έως 3 ευρώ πριν από ενάμισι με δύο χρόνια, ενώ δυσοίωνοι είναι οι αντίστοιχοι δείκτες και στη χώρα μας - το ξέρουμε καλά.

Ενώ ο πληθωρισμός στην Ισπανία φρέναρε απότομα σε σχέση με τα διψήφια περυσινά επίπεδα, το κόστος παρασκευής παέγιας υπενθυμίζει την παρατεταμένη πίεση στις τιμές των ειδών καθημερινής κατανάλωσης, που συνεχίζουν να πλήττουν τους πολίτες στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πληθωρισμό 3,6% στην Ισπανία στο τέλος του έτους, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ηπείρου, κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v