Birkenstock: Μπαίνει με τα.. σανδάλια στη Wall Street

Aπό τον τσαγκάρη Γιόχαν Άνταμ Μπίρκενστοκ και τους χίπις, έως τους χίπστερ και τη χρηματιστηριακή αξία $8 δισ. Τα εργονομικά σανδάλια με τον καλτ χαρακτήρα και την ιστορία 250 ετών κάνουν ακόμη ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον.

Birkenstock: Μπαίνει με τα.. σανδάλια στη Wall Street

Το όνομα Birkenstock συνδέεται κυρίως με τα γνωστά εργονομικά σανδάλια. Η μάρκα όμως έχει ξεπεράσει προ πολλού τη... χίπικη αύρα βιολογικών και υγιεινών προϊόντων. «Η Birkenstock είναι μια καλτ επωνυμία», λέει ο μάνατζερ της διαχειρίστριας περιουσιακών στοιχείων Acatis Χέντρικ Λέμπερ. «Έχει γίνει εντελώς καλτ, ειδικά στις ΗΠΑ, ακόμα κι αν δεν μπορείς να τη συγκρίνεις με τη μόδα από το Μιλάνο ή το Παρίσι».

Αυτό μπορεί και να είναι το μυστικό της επιτυχίας της Birkenstock: επικεντρώνεται σταθερά στην υγεία και τη βιωσιμότητα, ενώ σε μεγάλο βαθμό αφήνει έξω τις μοδάτες φιλοδοξίες. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, σανδάλια Birkenstock έχουν εμφανιστεί σε πασαρέλες στο Παρίσι, στο Μιλάνο και αλλού.

Τώρα η εταιρεία επιδιώκει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τα απαραίτητα έγγραφα έχουν ήδη κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, η δημόσια εγγραφή αναμένεται γύρω στα μέσα Οκτωβρίου.

Μακρά ιστορία

Οι ρίζες της εταιρείας χρονολογούνται από το 1774, όταν ο τσαγκάρης Γιόχαν Άνταμ Μπίρκενστοκ ίδρυσε μια μικρή εταιρεία στη Φρανκφούρτη, στις όχθες του ποταμού Μάιν. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η εταιρεία μετακόμισε στο Μπαντ Χόνεφ της Ρηνανίας. Η σημερινή επίσημη έδρα βρίσκεται στον ειδυλλιακό οικισμό Λιντς, στις όχθες του Ρήνου.

Τα πρώτα σανδάλια βγήκαν στην αγορά το 1963. Αρχικά οι καλύτεροι πελάτες ήταν οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, που έτρεχαν πολλά χιλιόμετρα στους διαδρόμους των κλινικών και των ιατρείων. Στη συνέχεια, υποστηρικτές του περιβαλλοντικού κινήματος και οι χίπις έκαναν μια βόλτα στον πολύχρωμο κόσμο τους με σανδάλια. Εκτός από σανδάλια, η Birkenstock πουλάει σήμερα παπούτσια, κάλτσες, ζώνες, τσάντες, φυσικά καλλυντικά και, τελευταία, ακόμη και ορθοπεδικά κρεβάτια.

Μέχρι σήμερα, είναι λιγότερο η αισθητική που διακρίνει τα προϊόντα της μάρκας. Σημασία έχουν κυρίως τα πρακτικά πλεονεκτήματά τους. «Τα Birkenstock ανέκαθεν υποστήριζαν δύο πτυχές: τον πρακτικό σχεδιασμό και τη λειτουργικότητα. Χωρίς να νοιάζονται για την ομορφιά. Και η λειτουργικότητα αυτών των προϊόντων θεωρείται πλέον αυθεντική», δηλώνει ο Φερνάντο Φαστόζο, καθηγητής Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Πφορτσχάιμ.

Έτσι, τα Birkenstock εξελίχθηκαν από προϊόν των χίπις σε αγαπημένα υποδήματα των χίπστερ και πλέον προκαλούν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών στον τομέα των ειδών πολυτελείας. Πριν από δύο χρόνια ο γαλλικός οίκος LVMH, με μάρκες όπως Louis Vuitton και Christian Dior, απέκτησε μερίδιο στην εταιρεία μέσω της εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων L Catterton. Η εκτιμώμενη αξία της Birkenstock εκείνη την εποχή ήταν περίπου 4 δισ. ευρώ.

Ο ακρογωνιαίος λίθος made in Germany

Μια δυσάρεστη πτυχή στην όλη ιστορία επιτυχίας ήταν το γεγονός ότι η οικογένεια πίσω από την εταιρεία δεν ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη με τους υπαλλήλους της. Ο πατριάρχης της εταιρείας Καρλ Μπίρκενστοκ και οι τρεις γιοι του αντιστέκονταν για χρόνια στη συγκρότηση συνδικάτων εντός της εταιρείας. Μέχρι το 2012 η Birkenstock πλήρωνε τις γυναίκες ένα ευρώ την ώρα λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους για την ίδια εργασία και τα ίδια προσόντα. Αυτή η αδικία τελικά αποκαταστάθηκε μόλις το 2013, μετά από απόφαση εργατικού δικαστηρίου. Έκτοτε, ο Όλιβερ Ράιχερτ και ο Μάρκους Μένσμπεργκ διαχειρίζονται την εταιρεία ως εκπρόσωποι των δύο γιων Μπίρκενστοκ, Κρίστιαν και Άλεξ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αξία μιας πιθανής εισαγωγής στο χρηματιστήριο στο εγγύς μέλλον θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ. Όμως, αυτό θα σήμαινε το τέλος της οικογενειακής επιχείρησης; Μάλλον όχι, αν και ορισμένες ιδιοκτησιακές ρυθμίσεις είναι πιθανό να αλλάξουν.

Σε κάθε περίπτωση, σε κύκλους της εταιρείας λέγεται ότι η παραγωγή θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται εξ ολοκλήρου στη Γερμανία και όχι στην Ασία. Η ετικέτα Made in Germany αποτελεί και αυτή μέρος της ιστορίας επιτυχίας για την Birkenstock.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v