Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό στοπ στην υποδοχή μεταναστών από την Ιταλία

«Nein» είναι η γερμανική απάντηση στην άρνηση της Μελόνι να δεχθεί την επιστροφή προσφύγων, που έφτασαν αρχικά στην Ιταλία κατέφυγαν μετά στη Γερμανία, κατά παράβαση του Δουβλίνου.

Γερμανικό στοπ στην υποδοχή μεταναστών από την Ιταλία

Η Γερμανία σχεδιάζει να αναστείλει την υποδοχή προσφύγων από την Ιταλία στο πλαίσιο του εθελοντικού μηχανισμού ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σύμφωνα με το γερμανικό υπ. Εσωτερικών.

Πρόκειται για μια άμεση αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μετά την άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι να δεχτεί την επιστροφή μεταναστών που ζήτησαν μεν άσυλο για πρώτη φορά επί ιταλικού εδάφους, αλλά στη συνέχεια μετέβησαν στη Γερμανία, στο πλαίσιο της εφαρμογής του κανονισμού του Δουβλίνου.

Μάλιστα εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εσωτερικών μιλώντας στην εφημερίδα Welt υπογράμμισε την «έντονη πίεση που δέχεται η Γερμανία» στο πλαίσιο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με τη γερμανική σκοπιά, εδώ και καιρό η Ιταλία έχει σταματήσει να δέχεται τις επιστροφές μεταναστών από τη Γερμανία, στη βάση του μηχανισμού του Δουβλίνου. Συγκεκριμένα λόγος γίνεται για περίπου 12.400 ανθρώπους που θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει στην Ιταλία, όμως προς το παρόν μόλις 10 εξ αυτών έχουν γίνει δεκτοί από τις ιταλικές αρχές.

Βάσει των κανόνων του Δουβλίνου, που ισχύουν ακόμη, οι αιτούντες άσυλο που μετακινούνται σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος-μέλος χωρίς ειδική άδεια, θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα πρώτης εισόδου, εν προκειμένω στην Ιταλία. Μάλιστα η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να εμποδίζει την πρακτική αυτή εδώ και εννέα μήνες, ενώ η Γερμανία δεν δίνει προς το παρόν σαφείς απαντήσεις ως προς το πότε θα εξετάσει εκ νέου την επανέναρξη του προγράμματος εθελοντικής υποδοχής προσφύγων.

«Μόλις μεταβληθεί η κατάσταση, θα δεχθούμε φυσικά επιπλέον ανθρώπους που αναζητούν προστασία (και φτάνουν στη Γερμανία) από την Ιταλία μέσω του μηχανισμού αλληλεγγύης», ανέφερε μεταξύ άλλων στην Welt εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εσωτερικών.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v