Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλγαρία: Άρση απαγόρευσης στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Ντένκοφ και τους Βούλγαρους βουλευτές που αποφάσισαν να μην παρατείνουν το μέτρο, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Η Σόφια δίνει ένα «παράδειγμα πραγματικής αλληλεγγύης».

Βουλγαρία: Άρση απαγόρευσης στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Η Βουλγαρία αποφάσισε σήμερα, σε αντίθεση με την Πολωνία, να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, την ημερομηνία λήξης της.

Η Σόφια «δε στηρίζει» μια παράταση των περιορισμών, ορίζει ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία (124 ψήφους από 197 παρόντες βουλευτές) με πρωτοβουλία της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης.

Το κείμενο κάνει λόγο για «αλληλεγγύη με την Ουκρανία» και την ανάγκη να «υπάρξει εγγύηση της επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμια κλίμακα».

Τον Απρίλιο, η ΕΕ είχε επιτρέψει σε πέντε κράτη-μέλη, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, να απαγορεύσουν το εμπόριο ουκρανικού σίτου, αραβοσίτου, σπόρων ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων στα εδάφη τους, υπό τον όρο να μην εμποδίζουν τη διαμετακόμισή τους σε άλλες χώρες. Αυτό έγινε με στόχο την προστασία των δικών τους αγροτών, που απέδιδαν σε αυτές τις εισαγωγές την πτώση των τιμών στις δικές τους εγχώριες αγορές.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως είναι ευγνώμων προς τη Βουλγαρία για το ότι δεν παρέτεινε τους περιορισμούς στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

«Ευχαριστώ τον (πρωθυπουργό) Νικολάι Ντένκοφ και την ομάδα του καθώς και τους Βούλγαρους βουλευτές που υποστήριξαν αυτή την κίνηση. Η Βουλγαρία δίνει ένα παράδειγμα πραγματικής αλληλεγγύης», έγραψε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα X.

Η Πολωνία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παρατείνει μονομερώς την απαγόρευση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v