Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυρώσεις κατά Τούρκων που βοηθούν τη Ρωσία επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Πέντε τουρκικές εταιρείες και ένας Τούρκος υπήκοος περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο κυρώσεων της Ουάσινγκτον κατά όσων σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Τους είχαμε προειδοποιήσει».

Κυρώσεις κατά Τούρκων που βοηθούν τη Ρωσία επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να επιβάλει αργότερα σήμερα κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες και έναν Τούρκο υπήκοο, με την κατηγορία ότι βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει κυρώσεις και ότι στηρίζουν τη Μόσχα στον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.

Η Wall Street Journal με σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζει νέο πακέτο κυρώσεων κατά εταιρειών που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις στοχεύουν μεταξύ άλλων ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, βοήθησαν στην επισκευή πλοίων, εις βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις, και συνέδραμαν στη μεταφορά «αγαθών διπλής χρήσης».

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι μέρος ευρύτερου πακέτου μέτρων κατά της Μόσχας. Περισσότερες από 150 οντότητες θα συμπεριληφθούν στη λίστα των κυρώσεων.

«Κατά τους τελευταίους 18 μήνες, μεταφέραμε τις ανησυχίες μας στην τουρκική κυβέρνηση και στον ιδιωτικό τομέα και τους ενημερώσαμε για τους σημαντικούς κινδύνους που έχει η επιχειρηματική δραστηριότητα με εκείνους κατά των οποίων έχουμε επιβάλει κυρώσεις και συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας υπό τον όρο ανωνυμίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο θα συμπεριλάβει στη λίστα κυρώσεων τις εταιρείες Margiana Insaat Dis Ticaret και Demirci Bilisim Ticaret Sanayi, υποστηρίζοντας ότι σ' αυτές, μεταξύ άλλων, βασίστηκε η Ρωσία για την εισαγωγή «άκρως αναγκαίων αγαθών διπλής χρήσης για να βοηθήσει τη Μόσχα στον απρόκλητο επιθετικό της πόλεμο στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, η πρώτη εταιρεία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αποστολές σε ρωσικές οντότητες κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και αποτελούν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για την παραγωγή στρατιωτικών drones που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανίας, ενώ η δεύτερη τουρκική εταιρεία έχει στείλει αισθητήρες και εργαλεία μέτρησης στη Ρωσία.

Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επιβάλλει κυρώσεις στην τουρκική εταιρεία Denkar Ship Construction για την παροχή υπηρεσιών επισκευής πλοίων που συνδέονται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Κυρώσεις θα επιβληθούν και κατά του ναυπηγείου ID Ship Agency που εδρεύει στην Τουρκία και κατά του ιδιοκτήτη του Ιλκέρ Ντογρουγόλ, καθώς και στην CTL Limited, για την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την αποστολή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων αμερικανικής και ευρωπαϊκής προέλευσης σε εταιρείες στη Ρωσία.

Η κίνηση της Ουάσινγκτον έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, την ώρα που η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι η Άγκυρα θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όταν το τουρκικό κοινοβούλιο ξεκινήσει τις εργασίες του ξανά στις αρχές Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v