Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χασούρα 100 δισ. δολαρίων για τη Fed από τα ομόλογα

Τεράστιες οι απώλειες για την κεντρική τράπεζα από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της. Πέρασαν οι χρυσές εποχές στις οποίες τροδοφοδότησε με 1 τρισ. δολάρια τα κρατικά ταμεία.

Χασούρα 100 δισ. δολαρίων για τη Fed από τα ομόλογα

Οι απώλειες της Federal Reserve ξεπέρασαν το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη, και είναι πιθανό να ανέβουν πολύ υψηλότερα πριν σταματήσει η χασούρα, επισημαίνει το Reuters.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να πληρώνει περισσότερα σε τόκους από ό,τι εισπράττει από τους τόκους των ομολόγων που κατέχει και από τις υπηρεσίες που παρέχει στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ενώ υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν όλα, ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι οι απώλειες της Fed, που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, θα μπορούσαν τελικά να διπλασιαστούν, πριν αρχίσουν να υποχωρήσουν.

Ο William English, πρώην ανώτατο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας τώρα στο Πανεπιστήμιο Yale, δήλωσε ότι βλέπει μια «μέγιστη» ζημιά περίπου στα 200 δισ. δολάρια έως το 2025. Εν τω μεταξύ, ο Derek Tang της εταιρείας προβλέψεων LH Meyer είπε ότι η απώλεια είναι πιθανό να είναι μεταξύ 150 και 200 δισ. δολαρίων μέχρι το επόμενο έτος.

Η Fed αποτυπώνει τις ζημίες της σε αυτό που αποκαλεί «αναβαλλόμενο περιουσιακό στοιχείο», ένα λογιστικό μέτρο που υπολογίζει τι θα πρέπει τελικά να καλύψει στο μέλλον προτού μπορέσει να επιστρέψει στην συνήθη πρακτική της να επιστρέφει τα κέρδη της στο Δημόσιο.

Η απώλεια χρημάτων είναι πολύ σπάνια για τη Fed. Αλλά την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι η κατάσταση δεν βλάπτει σε καμία περίπτωση την ικανότητά της να ασκεί νομισματική πολιτική και να επιτυγχάνει τους στόχους της.

Μια απώλεια χρημάτων δεν ήταν έκπληξη δεδομένης της επιθετικής εκστρατείας της για αύξηση των επιτοκίων, η οποία ανέβασε το επιτόκιο αναφοράς από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο τον Μάρτιο του 2022 στο τρέχον εύρος του 5,25%-5,50%, επίπεδο στο οποίο αναμένεται να κάνει παραμείνει. 

Καταστροφή ρευστότητας

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι απώλειες θα σταματήσουν να αυξάνονται, καθώς το τρέχον επίπεδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων συνεπάγεται καθαρό αρνητικό εισόδημα για αρκετό καιρό. Αντίθετα, οι απώλειες θα σταματήσουν τελικά κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης διαδικασίας συρρίκνωσης του ισολογισμού της Fed, η οποία συμπληρώνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Για κάποιο χρονικό διάστημα η Fed επέστρεφε σημαντικά ποσά πίσω στο Υπουργείο Οικονομικών και τα χρήματα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων.

Ο Τζέιμς Μπούλαρντ, πρώην επικεφαλής της Fed του Σεντ Λούις, δήλωσε σε συνέντευξή του την Τετάρτη ότι «ανησυχεί» για τις απώλειες της κεντρικής τράπεζας και «θα ήταν καλύτερα να μην το είχε κάνει αυτό». Είπε ότι πιθανότατα θα ήταν καλύτερο για την Fed να είχε κρατήσει τμήμα από το 1 τρισ. δολάρια που έδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών την τελευταία δεκαετία για να καλύψει το είδος των ζημιών που έχει τώρα.

Από τη στιγμή που η Fed θα σταματήσει να χάνει χρήματα, θα περάσουν χρόνια μέχρι να μπορέσει να αφαιρέσει το «αναβαλλόμενο περιουσιακό στοιχείο» από τα βιβλία της και να αρχίσει να επιστρέφει μετρητά στο Υπουργείο Οικονομικών. Το 2022, η Fed επέστρεψε 76 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2021 109 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, αυτά τα υψηλά επίπεδα κερδών συνδέονταν με τα πολύ χαμηλά ποσοστά που ίσχυαν τότε. Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα εάν η Fed θα μπορέσει να επιστρέψει σε αυτό το τοπίο, αν και ορισμένοι στην κεντρική τράπεζα, ιδίως ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams, είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί να συμβεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v