Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη: Νεκροί σε τροχαίο τέσσερις Ελληνες της ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας

Το αυτοκίνητο που τους μετέφερε από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης συγκρούστηκε με φορτηγό. Τις πληροφορίες μετέδωσαν αρχικά ξένα ΜΜΕ. Το ΓΕΕΘΑ κάνει λόγο για τρεις νεκρούς και δυο αγνοούμενους.

Λιβύη: Νεκροί σε τροχαίο τέσσερις Ελληνες της ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας

Τέσσερα μέλη της ελληνικής ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας που κατευθυνόταν προς την πλημμυρισμένη πόλη Ντέρνα της Λιβύης και τρία μέλη μιας λιβυκής οικογένειας σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης, μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

«Δεκαπέντε μέλη της ελληνικής ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας τραυματίστηκαν, εκ των οποίων επτά σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Othman Abduljaleel σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. Δύο μέλη της λιβυκής οικογένειας ήταν επίσης σε κρίσιμη κατάσταση, είπε.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι ένα λεωφορείο που μετέφερε ιατρικό προσωπικό συγκρούστηκε με ένα όχημα που κινείτο προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά δεν έκαναν λόγο για θανάτους, όπως και το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Το ΓΕΕΘΑ επανήλθε, ωστόσο με νεότερη ανακοίνωση: Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

 

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση στην Αθήνα, δόθηκε εντολή για άμεση απογείωση του C-130, το οποίο στο μεταξύ είχε επιστρέψει στην Ελευσίνα. Το αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρει εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό για να φροντίσει τους Έλληνες τραυματίες ενώ τις επόμενες ώρες θα αποφασιστεί αν συντρέχει λόγος να τους φέρει πίσω στην Αθήνα.

Η πρώτη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ 

Η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητιστικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της», προσθέτει.

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Αθήνα

Στις 9:30 το πρωί της Κυριακής, μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης με δύο τόνους τρόφιμα και γιατρούς των Ενόπλων Δυνάμεων για την ανακούφιση της Λιβύης που επλήγη από τον «Daniel».

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά στην περίπτωση της ανατολικής Λιβύης, η Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια είχε επιχειρήσει να εμβαθύνει τους δεσμούς, καθώς η Βεγγάζη αντιτίθεται στο καθεστώς της Τρίπολης. Βοήθησε, βέβαια, στην απόφαση και το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη σημαντική υλική βοήθεια με μεταφορικά αεροπλάνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v