Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο η διαμάχη Ουκρανίας με Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία

Νομικές διαδικασίες κινεί το Κίεβο, προειδοποιεί για αντίποινα. Αιτία η απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών τροφίμων. «Θα αναγκαστούμε να απαγορεύσουμε την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία».

Στο κόκκινο η διαμάχη Ουκρανίας με Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία

Η Ουκρανία σχεδιάζει να προχωρήσει σε νομικές διαδικασίες κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για τις απαγορεύσεις στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Εμπορίου της Ουκρανίας Τάρας Κάτσκα, σύμφωνα με το Politico, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα.

Οπως θυμίζει το Reuters, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο επέτρεψαν στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να απαγορεύσουν τις εγχώριες πωλήσεις ουκρανικού σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλίανθου, ενώ επέτρεψαν τη διαμετακόμιση τέτοιων φορτίων για εξαγωγή αλλού.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν τους δικούς τους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών την Παρασκευή, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επεκτείνει την απαγόρευση εισαγωγών στις πέντε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Η Βαρσοβία, η Μπρατισλάβα και η Βουδαπέστη λένε ότι ενεργούν προς το συμφέρον των οικονομιών τους και ότι οι κινήσεις τους αποσκοπούν στην προστασία των αγροτών τους από την υπερπροσφορά προϊόντων.

«Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι νομικά εσφαλμένες. Και γι' αυτό θα ξεκινήσουμε τις νομικές διαδικασίες αύριο», δήλωσε ο Κάτσκα, σύμφωνα με το Politico.

Ο Κάτσκα είπε στο Politico ότι η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να επιβάλει αντίστοιχα μέτρα στην Πολωνία, εάν η Βαρσοβία δεν εγκαταλείψει τα πρόσθετα μέτρα της.

«Θα αναγκαστούμε να ανταποδώσουμε και θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία», ανέφερε σύμφωνα με το Politico.

Η ΕΕ επέτρεψε την απαγόρευσή της να λήξει την Παρασκευή, αφού η Ουκρανία δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο των εξαγωγών σε γειτονικές χώρες.

Ο Κάτσκα είπε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο «να αναλάβει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι εξαγωγές από την Ουκρανία δεν δημιουργούν τσουνάμι σε γειτονικές χώρες» και θα επιβάλει ένα σύστημα αδειών εξαγωγής σε «πραγματικό χρόνο» για σιτηρά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v