Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνει τον μέγιστο χρόνο κράτησης παράτυπων μεταναστών η Μελόνι

Σχεδιάζει νέες εγκαταστάσεις υποδοχής, τη στιγμή που αναζητά λύσεις απέναντι στην εκτόξευση των ροών από τη Βόρεια Αφρική. Περισσότεροι από 106.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος με βάρκα.

Αυξάνει τον μέγιστο χρόνο κράτησης παράτυπων μεταναστών η Μελόνι

Η Ιταλία θα παρατείνει το χρονικό όριο κράτησης παράνομων μεταναστών στη χώρα, καθώς σχεδιάζει να χτίσει νέες εγκαταστάσεις υποδοχής, τη στιγμή που η δεξιά συγκυβέρνηση υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι αναζητά λύσεις ενώπιον της νέας αύξησης των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική.

Νέοι κανόνες που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο σήμερα Δευτέρα θα επιτρέψουν στη Ρώμη να κρατά έως και 18 μήνες σε κλειστά κέντρα τους παρατύπως εισελθόντες που πρόκειται να σταλούν πίσω στις χώρες προέλευσής τους, το μέγιστο επιτρεπτό όριο από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.

«Πρόκειται για τον αναγκαίο χρόνο ώστε να μπορούν να γίνουν οι πρέποντες έλεγχοι και να επαναπατρίζονται όσοι δεν δικαιούνται διεθνή προστασία», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

«Θα δώσουμε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να δημιουργήσει, όσο συντομότερα γίνεται, τις αναγκαίες κλειστές δομές. Το αποτέλεσμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ότι οι θέσεις στις δομές αυτές είναι ελάχιστες. Τα νέα κέντρα θα δημιουργηθούν σε αραιοκατοικημένες περιοχές, με ευκολία σε ό,τι αφορά τους αναγκαίους ελέγχους, χωρίς να υπάρξουν νέα προβλήματα για τις πόλεις της χώρας μας», πρόσθεσε η Μελόνι.

Στο κλειστό κέντρο παραμονής στην Λαμπεντούζα βρίσκονται σήμερα 1.300 μετανάστες, ενώ είχε δημιουργηθεί με πρόβλεψη ανώτατης χωρητικότητας 400 ανθρώπων.

Περισσότεροι από 106.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος, διασχίζοντας τη Μεσόγειο με βάρκα, υπερδιπλάσιοι από τις 53.000 αφίξεις που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, hotspot στις μεταναστευτικές κρίσεις στην Ευρώπη. Μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει χιλιάδες μετανάστες στο νησί, το οποίο απέχει 70 μίλια από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.

Η Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε πανευρωπαϊκό πρόβλημα την τελευταία έκρηξη και δεσμεύτηκε να το αντιμετωπίσει με σχέδιο δράσης 10 σημείων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποστήριξη για τη διαχείριση ροών και τη μεταφορά μεταναστών, καθώς και την αναχαίτιση των διακινητών με την ενίσχυση της εναέριας και θαλάσσιας επιτήρησης.

Η Ιταλία έχει δηλώσει ότι θέλει να ανακόψει τη ροή των μεταναστών ζητώντας τη βοήθεια άλλων χωρών της ΕΕ καθώς και των χωρών της Βόρειας Αφρικής που χρησιμεύουν ως σημεία αναχώρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v