Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρινιάζει ο Ερντογάν: Δεν τηρεί τις υποσχέσεις της η Σουηδία

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Επί τάπητος η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία και η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Γκρινιάζει ο Ερντογάν: Δεν τηρεί τις υποσχέσεις της η Σουηδία

Mε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσουν την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη Συμμαχία, καθώς και τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναβιώσει μια συμφωνία υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ, που επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ερντογάν συμφώνησε να υποστηρίξει τη Σουηδία τον Ιούλιο, αλλά πρόσφατα συνέδεσε την επικύρωση της συμφωνίας με την καύση του Κορανίου στη Σουηδία, η οποία πυροδότησε οργή στον μουσουλμανικό κόσμο και στη βάση υποστήριξης των συντηρητικών του, εντείνοντας τους δεσμούς με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Το κοινοβούλιο της Τουρκίας δεν αναμένεται να ψηφίσει για το θέμα πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε τη Δευτέρα τις εκκλήσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ για γρήγορη επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας, λέγοντας ότι η Σουηδία πρέπει πρώτα να αποτρέψει τους υποστηρικτές των αυτονομιστικών κουρδικών μαχητών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), από το να διοργανώνουν διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας στη Στοκχόλμη.

«Δεν έχουμε προκαταλήψεις, αλλά υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο η Σουηδία δεν τηρεί τις υποσχέσεις της», είπε ο Ερντογάν σε συζήτηση με think tanks και ανώτερους εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει πως το τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας, εφόσον επιτρέπεται στο PKK να «διαδηλώνει στους δρόμους της Στοκχόλμης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v