Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελαιόλαδο: Εκτοξεύθηκαν 100% οι τιμές, κλέβουν λάδι στην Ευρώπη!

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές παγκοσμίως. Εντονη ξηρασία χτυπάει την Ισπανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό και εξαγωγέα στον κόσμο. Αυξάνονται οι κλοπές ελαιόλαδου, «σήκωσαν» λάδι αξίας 420.000 ευρώ.

Ελαιόλαδο: Εκτοξεύθηκαν 100% οι τιμές, κλέβουν λάδι στην Ευρώπη!

Νέα ρεκόρ χτύπησαν οι τιμές του ελαιόλαδου, καθώς οι έντονες ξηρασίες στις χώρες μεγάλης παραγωγής περιορίζουν τις προμήθειες -και αυξάνουν τις κλοπές στο μαγειρικό λάδι.

Οπως μεταδίδει το CNBC, οι διεθνείς τιμές του ελαιόλαδου αυξήθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA). Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, χωρίς να δείχνει «ενδείξεις χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιόλαδου στον κόσμο, πλήττεται από μια έντονη ξηρασία εδώ και μήνες. Η χώρα κατέγραψε επίσης το τρίτο πιο θερμό καλοκαίρι της, με τη μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία 1,3° C υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ισπανία την πρόσφατη σεζόν μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους -καταγράφοντας πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τους συνηθισμένους 1,3 έως 1,5 εκατομμύρια τόνους.

«Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης προστίθενται οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιόλαδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής της Mintec, Kyle Holland.

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιόλαδου, σύμφωνα με το International Olive Council, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που συγκροτείται από μέλη που αποτελούν πάνω από το 98% της παραγωγής ελαιόλαδου παγκοσμίως.

Κλέφτες ελαιόλαδου

Οι τιμές του ελαιόλαδου στην ισπανική Ανδαλουσία εκτοξεύτηκαν στα 8,45 ευρώ ανά λίτρο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς της Mintec. Πρόκειται για την «υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο», με βάση τα στοιχεία της εταιρείας που εκτείνονται σε διάστημα 20 έως 30 ετών και αντιπροσωπεύει ετήσιο άλμα 111%.

Οι αυξανόμενες τιμές έχουν οδηγήσει ορισμένους σε κλοπές.

Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου σε μονάδα επεξεργασίας ελαιόλαδου στην Ισπανία, το Marin Serrano El Lagar, κλάπηκαν τα ξημερώματα της 30ής Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ. Η οικογενειακή επιχείρηση έχασε ελαιόλαδο αξίας πάνω από 420.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Δεν είναι μόνο αυτό.

Πριν από αυτό, οι κλέφτες έφυγαν με 6.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αξίας 50.000 ευρώ από το ελαιουργείο Terraverne, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Munco. Οι υπολογιστές, τα τραπέζια, οι ανεμιστήρες και οι καρέκλες της εταιρείας λεηλατήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της ληστείας.

Οι εν λόγω εταιρείες δεν απάντησαν σε αίτημα του CNBC για σχολιασμό.

Πότε θα τελειώσει;

Δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα.

Η Mintec's Holland προειδοποίησε ότι εάν τα αποθέματα ελαιόλαδου συνεχίσουν να εξαντλούνται από την ξηρασία, θα μπορούσαν να εξαντληθούν πριν από τον Οκτώβριο, όπου συνήθως φτάνουν οι φρέσκες σοδειές.

«Άλλα πολύπλοκα θέματα είναι η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιόλαδου», ανέφερε. «Η αναστολή έχει επιδεινώσει τους ήδη περιορισμένους όγκους στην Ισπανία».

Η Τουρκία, η οποία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ελαιόλαδου, ανέστειλε τις εξαγωγές χύδην μέχρι την 1η Νοεμβρίου, μια κίνηση που προέκυψε από την παγκόσμια άνοδο των τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v