Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Η Ευρώπη πιο εκτεθειμένη στο ράλι του αργού από τις ΗΠΑ

Η άνοδος κατά 25% στις τιμές του πετρελαίου από τον Μάιο τροφοδοτεί τον πληθωρισμό σε ορισμένες χώρες με τρόπο που είναι «προφανώς ανεπιθύμητος», προειδοποίησε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.

ΟΟΣΑ: Η Ευρώπη πιο εκτεθειμένη στο ράλι του αργού από τις ΗΠΑ

Η Ευρώπη διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από τις ΗΠΑ από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, το οποίο καθιστά πιο δύσκολες τις προσπάθειες της να ξεφύγει από τη χαμηλή ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κλερ Λομπαρντέλι. 

Το προηγούμενο σοκ από τα άλματα των τιμών έχει ήδη εξελιχθεί πολύ διαφορετικά στις δύο οικονομικές περιοχές, καθώς η Ευρώπη είναι μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας, ενώ η ζήτηση των ΗΠΑ δεν έχει πληγεί πολύ, δήλωσε η Λομπαρντέλι σε δημοσιογράφους στο Παρίσι την Τρίτη.

Αυτή η απόκλιση αντικατοπτρίζεται στις νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, οι οποίες περιελάμβαναν ανοδικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και περικοπές στις εκτιμήσεις για την ευρωζώνη, σημείωσε η ίδια. 

Η άνοδος κατά 25% στις τιμές του πετρελαίου από τον Μάιο τροφοδοτεί τις τιμές καταναλωτή σε ορισμένες χώρες με τρόπο που είναι «προφανώς ανεπιθύμητος», προειδοποίησε σύμφωνα με το Bloomberg η Λομπαρντέλι. Το πετρέλαιο έφτασε σε υψηλό 10 μηνών την Τρίτη, καθώς οι περικοπές στην παραγωγή πό τον ΟΠΕΚ+ έχουν συσφίξει την προσφορά στην αγορά.

«Ο αντίκτυπος προφανώς θα είναι, όπως έχουμε μάθει, συμπίεση των προϋπολογισμών των νοικοκυριών και της ζήτησης», είπε. «Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό στον οποίο οι χώρες εκτίθενται στην τιμή του πετρελαίου και αυτό εξαρτάται από τη σχετική τους θέση ως εισαγωγέα ή εξαγωγέα» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v