Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηδενίστηκαν οι κινεζικές εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου

«Κομμένα» τα πολύτιμα μέταλλα των μικροτσίπ: Αλλο ένα επεισόδιο στον κλιμακούμενο πόλεμο Πεκίνου-Ουάσιγκτον για την πρόσβαση σε υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Μηδενίστηκαν οι κινεζικές εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου

Βουτιά έκαναν οι εξαγωγές προϊόντων γερμανίου και γαλλίου της Κίνας τον Αύγουστο, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία που επικαλείται το Reuters, αφού το Πεκίνο εφάρμοσε νέους ελέγχους εξαγωγών στα δύο μέταλλα κατασκευής μικροτσίπ.

Η Κίνα δεν εξήγαγε κανένα προϊόν με κατεργασμένο γερμάνιο τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με 8,63 μετρικούς τόνους τον Ιούλιο, όταν οι όγκοι είχαν υπερδιπλασιαστεί από τον Ιούνιο, καθώς οι διεθνείς αγοραστές έσπευσαν να καπαρώσουν τις προμήθειες πριν οριοθετηθούν.

Επίσης, τον Αύγουστο δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε εξαγωγές προϊόντων από επεξεργασμένο γάλλιο. Τον Ιούλιο οι εξαγωγές ήταν 5,15 τόνοι, ενώ τον ίδιο μήνα του 2022 ήταν 7,67 τόνοι.

Τον Ιούλιο, η Κίνα ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές οκτώ προϊόντων γαλλίου και έξι προϊόντων γερμανίου από την 1η Αυγούστου, σε ακόμη μια στρατηγική κίνηση στον κλιμακούμενο πόλεμο Πεκίνου-Ουάσιγκτον για την πρόσβαση σε υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι εξαγωγείς προϊόντων γερμανίου και γαλλίου πρέπει να αποκτήσουν άδεια εξαγωγής για είδη και τεχνολογίες διπλής χρήσης, δηλαδή για όσα έχουν πιθανές πολιτικές αλλά και στρατιωτικές εφαρμογές.

Οι αιτήσεις αδειών χρειάζονται περίπου 45 εργάσιμες ημέρες για να διεκπεραιωθούν, σύμφωνα με κινεζική πηγή του Reuters.

Οι τιμές του γαλλίου στην Κίνα μειώθηκαν τον περασμένο μήνα, καθώς τα αποθέματα συσσωρεύτηκαν στην εγχώρια αγορά, λόγω των ελέγχων των εξαγωγών και της υποτονικής ζήτησης.

Η τιμή spot του μετάλλου μειώθηκε 9% σε μηνιαία βάση, στα 1.655 γουάν ανά κιλό στις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της Shanghai Metals Market (SMM).

Ωστόσο, η τιμή του γερμανίου αυξήθηκε 1% στα 9.700 γουάν ανά κιλό, βοηθούμενη και από τη μείωση της προσφοράς.

Οι εξαγωγές επεξεργασμένου γερμανίου της Κίνας ανήλθαν συνολικά σε 36,48 τόνους το πρώτο οκτάμηνο του 2023, αυξημένες κατά 58% σε ετήσια βάση, ενώ οι αποστολές επεξεργασμένου γαλλίου μειώθηκαν 58% σε ετήσια βάση, στους 22,72 τόνους, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v