Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμη να βάλει εμφύτευμα εγκεφάλου σε άνθρωπο η Neuralink του Ελον Μασκ

Στοχεύει να βοηθήσει τα άτομα με σοβαρή παράλυση να ελέγχουν συσκευές με τις σκέψεις τους. «Εχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την κίνηση όλου του σώματος», ανήρτησε ο Μασκ. Η εταιρεία νευροτεχνολογίας δέχεται εθελοντές.

Ετοιμη να βάλει εμφύτευμα εγκεφάλου σε άνθρωπο η Neuralink του Ελον Μασκ

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tesla Έλον Μασκ δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρεία του Neuralink είναι έτοιμη να δοκιμάσει το πρώτο της βιονικό εμφύτευμα σε άνθρωπο ασθενή και θα αρχίσει να δέχεται ασθενείς-εθελοντές.

Σε μια ανάρτηση ιστολογίου, η Neuralink ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πρώτη κλινική δοκιμή της ασύρματης διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) σε άνθρωπο. Η μελέτη Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface (PRIME) θα αξιολογήσει την ασφάλεια του εμφυτεύματος Neuralink (N1) και του χειρουργικού ρομπότ (R1) και θα αξιολογήσει εάν η συσκευή μπορεί να βοηθήσει παράλυτους ανθρώπους να ελέγξουν τις εξωτερικές συσκευές με τις σκέψεις τους.

«Ο πρώτος άνθρωπος-ασθενής θα λάβει σύντομα μια συσκευή Neuralink. Αυτή έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την κίνηση ολόκληρου του σώματος», έγραψε ο Μασκ στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (πρώην Twitter).

Οι ασθενείς που θα συμμετέχουν στη δοκιμή θα πρέπει να υποβληθούν σε εγχείρηση εγκεφάλου. Η Neuralink κατασκευάζει ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα που στοχεύει να βοηθήσει τα άτομα με σοβαρή παράλυση να ελέγχουν τις εξωτερικές τεχνολογίες χρησιμοποιώντας μόνο νευρικά σήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς με σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες όπως το ALS θα μπορούσαν τελικά να ανακτήσουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετακινώντας τους δρομείς και πληκτρολογώντας με το μυαλό τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v