Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στις ρωσικές εξαγωγές ντίζελ-βενζίνης

Με στόχο να αντιμετωπίσει την άνοδο του κόστους καυσίμων κίνησης στην εγχώρια αγορά, που εκτινάσσει τον ρωσικό πληθωρισμό, η Μόσχα περιορίζει τις εξαγωγές. Ηδη ανεβαίνουν αισθητά οι τιμές στην Ευρώπη.

Φρένο στις ρωσικές εξαγωγές ντίζελ-βενζίνης

Στον προσωρινό περιορισμό των εξαγωγών ντίζελ προχωρά η Ρωσία, σημαντικός προμηθευτής των παγκόσμιων αγορών, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά μετά την άνοδο των τιμών στα καύσιμα κίνησης αυτοκινήτων.

«Οι προσωρινοί περιορισμοί θα συμβάλουν στην πλήρωση της αγοράς καυσίμων, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών για τους καταναλωτές», αναφέρει το σχετικό διάταγμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Το μέτρο ισχύει και για τη βενζίνη, την οποία επίσης εξάγει η Ρωσία αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Οι τιμές του ντίζελ στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν λόγω της ανησυχίας ότι το μέτρο θα επιδεινώσει τις τρέχουσες ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά ντίζελ. Τα διυλιστήρια πετρελαίου ανά τον κόσμο αγωνίζονται να παράγουν επαρκείς ποσότητες, εν μέσω περιορισμού στις προμήθειες αργού από Ρωσία και Σαουδική Αραβία, τις δύο μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του ΟΠΕΚ+.

Στη βορειοδυτική Ευρώπη, το premium των προθεσμιακών συμβολαίων αναφοράς ντίζελ σε σχέση με το αργό πετρέλαιο - γνωστό ως ICE Gasoil crack - αυξήθηκε απότομα, ξεπερνώντας προσωρινά τα 37 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η ρωσική κυβέρνηση πραγματοποιεί συναντήσεις με πετρελαιοπαραγωγούς προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι αξιωματούχοι και εταιρείες συμφώνησαν για το πώς θα ενεργήσουν, ωστόσο η σχετική αντιπαράθεση συνεχίζεται, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων αυτοκινήτων ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συνέβαλαν στον ρωσικό πληθωρισμό, που αποτελεί πολιτικό πονοκέφαλο για το Κρεμλίνο ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου. Οι λιανικές τιμές βενζίνης και ντίζελ στη χώρα αυξήθηκαν 9,4% από την αρχή του έτους έως τις 18 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με αύξηση 4% των συνολικών τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Μέχρι στιγμής φέτος, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος θαλάσσιος εξαγωγέας ντίζελ στον κόσμο, μπροστά από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa. Η χώρα εξήγε ημερησίως περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των βασικών προορισμών βρίσκεται η Τουρκία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία.

Το διάταγμα προβλέπει εξαιρέσεις για μικρές προμήθειες σε ορισμένες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, σε χώρες που έχουν συνάψει διακυβερνητικές συμφωνίες, καθώς και για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας και διαμετακόμισης.

«Πρόκειται για σοβαρό θέμα. Μιλάμε για εξαγωγές κοντά στο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα που παγώνουν», δήλωσε ο Eugene Lindell της συμβουλευτικής FGE. Ωστόσο, η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει για πολύ την απαγόρευση των εξαγωγών, επειδή σύντομα θα γεμίσουν οι δεξαμενές της, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v