Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορτογαλία: Ελάφρυνση στεγαστικών δανείων ψήφισε η κυβέρνηση

Μειώνεται το Euribor έως και 30% σε βάθος διετίας, ώστε να ανακουφιστούν 1 εκατ. νοικοκυριά που επιβαρύνονται από ακριβά κυμαινόμενα επιτόκια εξαιτίας της νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ.

Πορτογαλία: Ελάφρυνση στεγαστικών δανείων ψήφισε η κυβέρνηση

Μέτρα που ανακουφίζουν τα νοικοκυριά από τα υψηλότερα στεγαστικά δάνεια υπερψήφισε η Πορτογαλία, καθώς 9 στα 10 δάνεια επιβαρύνονται από κυμαινόμενα επιτόκια που εκτινάσσονται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι δανειολήπτες-ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τις τράπεζές τους να μειώσουν το βασικό επιτόκιο Euribor έξι μηνών, που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των στεγαστικών δανείων, έως και 30% σε βάθος διετίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Μεντίνα.

«Αυτό θα βοηθήσει τις οικογένειες να αντέξουν την περίοδο των πολύ υψηλών επιτοκίων», είπε, προσθέτοντας ότι θα είναι επιλέξιμες 900.000 έως 1 εκατομμύριο οικογένειες.

Οι τράπεζες θα μπορούν να αρχίσουν την ανάκτηση των απλήρωτων τόκων τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της διετούς περιόδου των μειωμένων στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τον υπουργό. Η κυβέρνηση ενέκρινε επίσης αναστολή των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες για πρόωρες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων, γράφει το Bloomberg.

Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων για 10η συνεχή φορά την περασμένη εβδομάδα, στο 4%. Οι αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει ότι πιθανώς πρόκειται για την κορύφωση, αν και προβλέπουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε αυτό το υψηλό επίπεδο για αρκετούς μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v