Ωθείται σε παραίτηση ο Μενέντεζ μετά τις κατηγορίες για διαφθορά

Για συνωμοσία, δωροδοκία, απάτη και εκβίαση παραπέμπεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Οι ράβδοι χρυσού, οι φιλελληνικές θέσεις και η «ενορχηστρωμένη απόπειρα σπίλωσης».

Ωθείται σε παραίτηση ο Μενέντεζ μετά τις κατηγορίες για διαφθορά

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν κατηγορίες δωροδοκίας που αφορούν τη σχέση τους με τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς των ΗΠΑ. 

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν κατηγορεί το ζεύγος ότι δωροδοκήθηκε με χιλιάδες δολάρια έναντι ανταλλάγματος να χρησιμοποιηθεί η εξουσία και η επιρροή του γερουσιαστή, γνωστού για τις φιλελληνικές του θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες Wael Hana, Jose Uribe και Fred Daibes, με παράλληλα οφέλη για την κυβέρνηση της Αιγύπτου, χώρας καταγωγής της συζύγου Μενέντεζ.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι δωροδοκίες περιλαμβάνουν μετρητά, χρυσό, πληρωμές στεγαστικών δανείων, αμοιβές για υποτιθέμενη εργασία, ένα πολυτελές όχημα και άλλα πράγματα υψηλής αξίας. 

Ο γερουσιαστής, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του αναμένεται να παρουσιαστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την προσεχή Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν τρεις ποινικές κατηγορίες ο καθένας: συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας, συνωμοσία για διάπραξη απάτης και συνωμοσία για εκβίαση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε έφοδο των αρχών στο σπίτι των Μενέντεζ στο Νιου Τζέρσεϊ τον Ιούνιο του 2022 βρέθηκαν μετρητά, χρυσός και ένα πολυτελές όχημα που ήταν «καρποί της διεφθαρμένης συμφωνίας δωροδοκίας του ζευγαριού» με τους επιχειρηματίες.

«Πάνω από 480.000 δολάρια σε μετρητά - πολλά απ' αυτά σε φακέλους και κρυμμένα σε ρούχα, στις ντουλάπες και στο χρηματοκιβώτιο - ανακαλύφθηκαν στο σπίτι, μαζί με περισσότερα από 70.000 δολάρια στο χρηματοκιβώτιο της Ναντίν Μενέντεζ», αναφέρεται.

«Σε κάποιους από τους φακέλους εντοπίστηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα ή/και το DNA του Daibes ή του οδηγού του», επισημαίνεται.

Οι εισαγγελείς ζητούν από τον Μενέντεζ να παραιτηθεί περιουσιακών στοιχείων του, όπως το σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, μια Mercedes-Benz του 2019 και 566.000 δολάρια σε μετρητά, ράβδοι χρυσού και καταθέσεις σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ο Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν στο Νιου Τζέρσεϊ για αποδοχή ιδιωτικών πτήσεων, συνεισφορές στην εκστρατεία του και άλλες δωροδοκίες από πλούσιο χορηγό, με αντάλλαγμα ειδικές εύνοιες, αλλά η δίκη του 2017 κατέληξε σε αδιέξοδο.

Τι απαντά ο Μενέντεζ - «Παρασκηνιακές δυνάμεις και δικτάτορες...»

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σούμερ ανέφερε ότι ο Μενέντεζ, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία, έχει δικαίωμα στην προσήκουσα διαδικασία και σε μια δίκαιη δίκη. Πρόσθεσε ότι ο Μενέντεζ θα αποχωρήσει από την προεδρία της Επιτροπής «μέχρι να επιλυθεί το θέμα».

Ο ίδιος, μέλος της Γερουσίας από το 2006, δηλώνει αθώος και θύμα ενορχηστρωμένης απόπειρας σπίλωσης της προσωπικότητάς του, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες είναι ψευδείς και καταφανώς υπερβολικές. Επισημαίνει ότι δεν θα υποκύψει σε αβάσιμους ισχυρισμούς και θα μείνει απερίσπαστος στο «σημαντικό έργο του».

Οπως είπε, σχεδιάζει να διεκδικήσει επανεκλογή του το επόμενο έτος και μια έρευνα θα μπορούσε να περιπλέξει την προσπάθεια των Δημοκρατικών να διευρύνουν τη μικρή τους πλειοψηφία (51-49 εδρών) στη Γερουσία των 100 μελών.

Πηγή από το περιβάλλον του που μίλησε στο NBC News δήλωσε ότι ο Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ συμφώνησε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας λόγω του κατηγορητηρίου. Πληροφορίες της ΕΡΤ λένε ότι, μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη, δεν θα μπορεί να είναι πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων. Οι αρχές, προστίθεται, έχουν παγώσει ήδη τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούν προϊόν δωροδοκίας. 

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, απορρίπτοντας τις κατηγορίες, υποστηρίζει: «Για χρόνια παρασκηνιακές δυνάμεις προσπαθούν επανειλημμένως να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό τάφο μου. Εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης εναντίον μου. Αυτοί που βρίσκονται πίσω απ' αυτή την εκστρατεία απλά δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας Λατινοαμερικανός πρώτης γενιάς με ταπεινή καταγωγή θα μπορούσε να γίνει γερουσιαστής και να υπηρετεί τη χώρα με εντιμότητα. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς στόχους τους. Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν. Έχω σταθεί ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες απ' όλο τον κόσμο, στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία και αλλού. Παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς. Καλώ σε εγρήγορση τους φίλους μου, τους υποστηρικτές μου και την κοινότητα που μας στηρίζει γενικότερα. Ας θυμηθούν ότι και τις άλλες φορές εισαγγελείς έκαναν λάθος. Είμαι βέβαιος ότι το θέμα θα λυθεί επιτυχώς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v