Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της χώρας. Μια πορεία από το Κομμουνιστικό Κόμμα και την αντιφασιστική δράση έως το ανώτατο αξίωμα και τη διαχείριση μεγάλων πολιτικών κρίσεων.

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 98 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Είχε γεννηθεί στη Νάπολη στις 29 Ιουνίου 1925 και, αμέσως μετά την εγγραφή του στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της μεγαλούπολης του ιταλικού νότου, έγινε μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση από το 1942.

Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1953 και παρέμεινε μέλος της ιταλικής βουλής, με εξαίρεση μόνο μια νομοθετική περίοδο, μέχρι το 1996. Η γραμμή του, στο εσωτερικό του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ήταν μετριοπαθής, ανοιχτός στον διάλογο με τους σοσιαλιστές, τις προοδευτικές δυνάμεις του κέντρου, αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1992 ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εξελέγη πρόεδρος της ιταλικής βουλής, ενώ το 2005 ορίστηκε ισόβιος γερουσιαστής από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι.

Στις 10 Μαΐου 2006 εξελέγη πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας και, μετά τη λήξη της θητείας του, το 2013, λόγω αδυναμίας του κοινοβουλίου να συμφωνήσει στην επιλογή μιας νέας προσωπικότητας, δέχτηκε να επανακλεγεί για μια περιορισμένης διάρκειας θητεία. Παραιτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2015 και τον διαδέχθηκε στην προεδρία της Δημοκρατίας ο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να διαχειριστεί κρίσιμες φάσεις της νεότερης ιταλικής ιστορίας, με κυριότερη την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία και τη διαδοχή του από τον τεχνοκράτη οικονομολόγο Μάριο Μόντι, το Νοέμβριο του 2011.

ΠΗΓΗ: ΗΠΑ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v