Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντομπρόβσκις: Εκτός ισορροπίας οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας

Οι Βρυξέλλες θέλουν να μειώσουν το ρίσκο της εξάρτησης από το Πεκίνο, διατηρώντας παράλληλα την πρόσβαση στην αγορά της ασιατικής χώρας. Τετραήμερη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν στη Σαγκάη.

Ντομπρόβσκις: Εκτός ισορροπίας οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση να αποσυνδεθεί από την Κίνα, αλλά πρέπει να προστατευθεί όταν γίνεται κατάχρηση του ανοίγματός της, δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να μετριάσουν τις αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με τη γεωπολιτική και το εμπόριο.

Οι σχέσεις έχουν γίνει τεταμένες λόγω των δεσμών του Πεκίνου με τη Μόσχα μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και την προσπάθεια της ΕΕ να βασίζεται λιγότερο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «πολύ ανισόρροπη» εμπορική σχέση με την Κίνα, είπε ο επικεφαλής εμπορικός διαπραγματευτής της ΕΕ.

Επιδιώκει μεν να μειώσει την ευπάθειά της όσον αφορά τα «στρατηγικά προϊόντα», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεσμεύεται από την Κίνα, με την οποία έχει στενές εμπορικές σχέσεις, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στη Σύνοδο Bund στη Σαγκάη, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής του.

Η ΕΕ προσπαθεί να επιτύχει μια νέα ισορροπία στη στρατηγική της έναντι της Κίνας, επιδιώκοντας να «αποφύγει το ρίσκο» και να μειώσει την εξάρτησή της από την ασιατική χώρα, διατηρώντας παράλληλα την πρόσβαση στην αγορά της. Η Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

«Είναι μια εξόφθαλμη πράξη προστατευτισμού που θα διαταράξει σοβαρά και θα διαστρεβλώσει την παγκόσμια αλυσίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας», δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας μετά την ανακοίνωση της έρευνας.

Οι τρέχουσες συνομιλίες διεξάγονται στο πλαίσιο του «Οικονομικού και Εμπορικού Διαλόγου» ΕΕ-Κίνας — φόρουμ υψηλού επιπέδου για θέματα μακροοικονομίας, εμπορίου, εφοδιαστικών αλυσίδων και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα σκαλοπάτι για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γράφει το Bloomberg.

Ο Ντομπρόβσκις αναμένεται να πει στο Πεκίνο ότι απαιτούνται συγκεκριμένες συμφωνίες ώστε να επαναρρυθμιστεί η σχέση, ενώ  θα προσπαθήσει να εξηγήσει στους Κινέζους αξιωματούχους ότι η έρευνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα επιδιώξει τη συνεργασία του Πεκίνου.

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ κάλεσε επίσης την Κίνα να συμβάλει, σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, στη διασφάλιση των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων, μετά το ρωσικό μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v