Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλες Σολτς σε Πολωνία για συνοριακούς ελέγχους

Εκατοντάδες χιλιάδες βίζες εργασίας φαίνεται πως εκδόθηκαν παράνομα από αξιωματούχους που χρηματίστηκαν. Ερευνά την υπόθεση και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Απειλες Σολτς σε Πολωνία για συνοριακούς ελέγχους

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε την πολωνική κυβέρνηση να διερευνήσει τις αναφορές για εκατοντάδες χιλιάδες βίζες εργασίας που εκδόθηκαν παράνομα και απείλησε να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους.

«Το σκάνδαλο με τις βίζες που συμβαίνει στην Πολωνία χρειάζεται έρευνα», είπε ο Σολτς σε εκδήλωση εκστρατείας στη Νυρεμβέργη το Σάββατο. «Δεν θέλω η Πολωνία να μετακινεί απλώς» τους μετανάστες.

Ο καγκελάριος είπε ότι θα συζητήσει το θέμα με την πολωνική κυβέρνηση και έθεσε την πιθανότητα εφαρμογής συνοριακών ελέγχων με την Πολωνία και άλλες γειτονικές χώρες. Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ δήλωσε ότι ενδέχεται να εισαχθούν προσωρινά μέτρα στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Welt am Sonntag που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το Σάββατο.

Τόσο ο Σολτς όσο και η Φέιζερ είχαν προηγουμένως αντισταθεί στις εκκλήσεις για εισαγωγή συνοριακών ελέγχων και τα σχόλια δείχνουν την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο αριθμό αφίξεων χωρίς έγγραφα.

Περισσότεροι από 204.000 πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, αύξηση 77% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Περισσότεροι από 12.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν στα πολωνικά σύνορα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επίσης τις αναφορές ότι μετανάστες εισήλθαν στην Πολωνία με παράνομα εκδοθείσες βίζες εργασίας, για τις οποίες κυβερνητικοί αξιωματούχοι φέρεται να έλαβαν χρήματα. Η δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας επικρίνει εδώ και καιρό τη φιλελεύθερη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας και αρνείται να υιοθετήσει μια πολιτική για τους πρόσφυγες σε όλη την ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v