Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσες από τον δομικό πληθωρισμό περιμένουν ΕΚΤ και Fed

Σε χαμηλά πολλών μηνών αναμένεται να κινηθούν οι μετρήσεις που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα. Το πετρέλαιο, όμως, παραμένει σημαντικός κίνδυνος.

Ανάσες από τον δομικό πληθωρισμό περιμένουν ΕΚΤ και Fed

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ελπίζουν να λάβουν καλά νέα αυτή την εβδομάδα για τον δομικό πληθωρισμό, σημειώνει το Bloomberg.

Στις ΗΠΑ, η μέτρηση του δομικού πληθωρισμού, που δεν λαμβάνει υπόψη τρόφιμα και ενέργεια, μπορεί να έχει πέσει κάτω από το 4% τον Αύγουστο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ, ο αντίστοιχος δείκτης στην ευρωζώνη αναμένεται να έχει επιβραδυνθεί στο 4,8% τον Σεπτέμβριο -σε χαμηλό 12 μηνών.

Τέτοια στοιχεία, αν επιβεβαιωθούν, θα καθησύχαζαν τους αξιωματούχους της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από μια εβδομάδα στην οποία αμφότεροι έστειλαν σήμα ότι η νομισματική σύσφιξη μπορεί να σταματήσει προς το παρόν, μετατοπίζοντας την εστίαση στο πόσο θα παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια.

Ωστόσο, έχουν λόγους ανησυχίας με την προοπτική ότι το αργό πετρέλαιο οδεύει προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Ορισμένες πρόσφατες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος έχουν ήδη συνέπειες. Ο συνολικός δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) που παρακολουθεί η Fed και ανακοινώνεται την Παρασκευή αναμένεται να καταγράψει σε μηνιαία βάση μία από τις ισχυρότερες μετρήσεις φέτος.

Ο βασικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, ο οποίος θα ανακοινωθεί την ίδια ημέρα, είναι πιθανό να έχει εξασθενήσει δραστικά -φτάνοντας το 4,5%, χαμηλό δύο ετών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v