Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνει τη στάση της στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση Σολτς

Τα προμηνύματα μιας στροφής προς πολιτική κλειστών συνόρων για μια «Γερμανία-φρούριο». Ο ρόλος της Τουρκίας, η «ριζοσπαστικοποίηση», οι fast track απελάσεις και η «μοναξιά» των Πρασίνων.

Σκληραίνει τη στάση της στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση Σολτς

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στη Γερμανία, στη δημόσια συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική, καθώς πολλά μέσα και αναλυτές διαβλέπουν τάση για αλλαγή πλεύσης προς μια αυστηρότερη γραμμή απέναντι στις παράτυπες εισόδους στη χώρα.

Μιλώντας σε προεκλογική εκστρατεία των Σοσιαλδημοκρατών στη Νυρεμβέργη, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «δραματική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων» που φτάνουν στην Ευρώπη και τη Γερμανία και τάχθηκε υπέρ της πιθανής λήψης πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Τόνισε ότι το δικαίωμα στο άσυλο είναι «θεμελιώδες» και ότι η Γερμανία δεσμεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου, ωστόσο όσοι φτάνουν στη χώρα αλλά δεν μπορούν να θεμελιώσουν το δικαίωμα προστασίας ή έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις θα πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν.

Προμηνύουν όλα αυτά μια «Zeitenwende», δηλαδή μια στροφή στη γερμανική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου με κλειστά σύνορα και σε μια «Γερμανία-φρούριο»;

Αποφασιστικής σημασίας η συνεργασία με την Τουρκία

Την ίδια ώρα και η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ σε εκτενή συνέντευξή της στην εφημερίδα Welt am Sonntag προαναγγέλλει την εντατικοποίηση των ελέγχων της ομοσπονδιακής αστυνομίας στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία, όπου καταγράφονται πολλές νέες αφίξεις -κυρίως σε Βρανδεμβούργο και Σαξονία. Οι έλεγχοι αυτοί αναμένεται να διεξάγονται σε συστηματική βάση.

Στην ίδια συνέντευξη σημειώνει ότι «αποφασιστικής σημασίας» παραμένει και η συνεργασία με την Τουρκία, γιατί μέσω αυτής διέρχονται οι παλιές μεταναστευτικές ροές από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ. Κάνει λόγο μάλιστα για ανάγκη «επικαιροποίησης» της κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία του 2016. «Για την ώρα η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία δεν λειτουργεί επαρκώς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, υπέρ μιας αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής τάσσονται και οι Φιλελεύθεροι. Ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ζητά ακόμη και αλλαγές στο Γερμανικό Σύνταγμα, απευθύνοντας έκκληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Ενδιαφέρον έχει ότι υπέρ ενός νέου συμβιβασμού για την πολιτική ασύλου φαίνεται να συναινεί και ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ από τους Πράσινους, το κόμμα του οποίου έχει στο παρελθόν ταχθεί κατά μιας σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Γερμανικό Σύμφωνο για τη μετανάστευση ζητά ο Μερτς

Σε υψηλούς τόνους μίλησε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς από το Μόναχο, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως μέλη των Πρασίνων, που εμποδίζουν, όπως λέει, μια αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής. «Αν δεν μπορείτε να τα βρείτε με τους Πράσινους, βγάλτε τους εκτός και κάντε το μαζί μας», ανέφερε προκαλώντας αίσθηση. Η κατάσταση είναι «εκρηκτική για τη συνοχή της κοινωνίας μας», όπως είπε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για «ριζοσπαστικοποίηση του κομματικού φάσματος» στη Γερμανία και ζητώντας ένα «Γερμανικό Σύμφωνο» για τη μετανάστευση.

Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών έχει ζητά εδώ και καιρό αυστηρότερη γραμμή και ως προς τις απελάσεις, στο πρότυπο της Δανίας. Η σκανδιναβική χώρα εφαρμόζει πολιτική απελάσεων fast track για όσους δεν λαμβάνουν άσυλο, ενώ οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν μόνο παροχές σε είδος και στεγάζονται σε μαζικά καταλύματα, παρατηρεί η ιστοσελίδα tagesschau.de.

Την ίδια ώρα, βέβαια, υπάρχουν και αντίθετες τάσεις εντός της συγκυβέρνησης, με τον συμπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπάιλ να δηλώνει στην κυριακάτικη Bild ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» κατά της παράτυπης μετανάστευσης, κάνοντας λόγο για «λαϊκιστικά συνθήματα». Ο ίδιος υποστηρίζει την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου και ένταξης των προσφύγων στην κοινωνική ζωή της χώρας και την εργασία. Προτείνει, τέλος, τη διαπραγμάτευση συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης, με στόχο την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v