Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυσοίωνη η κατάσταση της εργασίας στη Βρετανία

Εως και 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα άνεργοι λόγω προβλημάτων υγείας, με τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο. Αλμα στη μερική απασχόληση για τους άνω των 50 ετών.

Δυσοίωνη η κατάσταση της εργασίας στη Βρετανία

Μερική απασχόληση για τους άνω των 50 και προβλήματα υγείας του πληθυσμού διαμορφώνουν αρνητική εικόνα για την αγορά εργασίας στη Βρετανία.

Ρεκόρ αριθμός ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω εργάζονται με μερική απασχόληση, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), με το ένα τέταρτο από τους εργαζόμενους στα 50 τους να εργάζονται με μερική απασχόληση.

Η κυβέρνηση δημοσίευσε την κατάσταση της αγοράς εργασίας ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω, για τον Σεπτέμβριο, όπου φαίνεται ότι το ποσοστό απασχόλησης για άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών δεν έχει επιστρέψει ακόμη στα προ πανδημίας επίπεδα (2019), αν και έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι 3,6 εκατομμύρια ηλικιωμένοι εργάζονται με μερική απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι υψηλό ρεκόρ και με αύξηση 12% από το 2021. Ο αριθμός αυτός αποτελεί επίσης αύξηση 26% για την τελευταία δεκαετία και αύξηση 56% στις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Προβλήματα υγείας αυξάνουν την ανεργία

Επιπλέον, έως και 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα άνεργοι λόγω προβλημάτων υγείας, όπως δείχνουν επίσημα στοιχεία από την Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας (SOM), με τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο.

Ο αριθμός των γυναικών που είναι άνεργες λόγω μακροχρόνιας ασθένειας έχει αυξηθεί κατά λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο από τον Covid σε 1.438.000. Μεταξύ των ανδρών, ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά ένα πέμπτο σε 1.166.000.

Η έρευνα, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Press Association, υπογραμμίζει ότι ένας στους 16 πολίτες ηλικίας 16 έως 64 ετών είναι άνεργος λόγω προβλημάτων υγείας.

Τα τελευταία στοιχεία της ONS δείχνουν ότι λίγο πάνω από 2,6 εκατομμύρια άτομα σε ηλικία εργασίας είναι μακροχρόνια ασθενείς – που είναι αύξηση σχεδόν μισού εκατομμυρίου από τον Covid.

Η SOM είπε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες πίσω από την αύξηση, όπως η γήρανση του πληθυσμού, τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και η κατανάλωση αλκοόλ.

Οταν ο Φρίντριχ Ένγκελς έγραφε το βιβλίο «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία το 1844» και αναφερόταν σε μια σειρά περιοχές, όπως «το βιομηχανικό Μάντσεστερ», δεν θα φανταζόταν ότι η κατάσταση στη Βρετανία τώρα θα είχε πολλά κοινά με εκείνη την περίοδο.

Τα νέα στοιχεία στη Γηραιά Αλβιώνα σκιαγραφούν αρνητική εικόνα για την αγορά εργασίας ιδιαίτερα όταν τα προβλήματα στο σύστημα υγείας (NHS) παραμένουν άλυτα με τον αριθμό των ασθενών που βρίσκονται σε αναμονή για νοσοκομειακή περίθαλψη ρουτίνας να αυξάνεται συνεχώς με ρεκόρ 7,68 εκατομμυρίων ανθρώπων τον Ιούλιο στην Αγγλία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v