Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Xαρά του Πούτιν το Τwitter του Ελον Μασκ!

Πάρτι παραπληροφόρησης επιτρέπει η πλατφόρμα X, καθώς δεν έχει ενταχθεί στον ευρωπαϊκό κώδικα ψηφιακής δεοντολογίας. Στα ύψη η διάδοση φιλορωσικών ιδεών, κρίσιμο τεστ οι προσεχείς ευρωεκλογές.

Κομισιόν: Xαρά του Πούτιν το Τwitter του Ελον Μασκ!

Στο μεγαλύτερο παράθυρο παραπληροφόρησης αναδεικνύεται το X του Ελον Μασκ (πρώην Twittwer), την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τις πλατφόρμες της Σίλικον Βάλεϊ να εντείνουν την επαγρύπνησή τους, ώστε να καταπολεμήσουν τον «ιδεολογικό πόλεμο» της Ρωσίας, όπως γράφει το Bloomberg.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα είπε ότι οι πλατφόρμες πρέπει να δράσουν πριν από τις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους.

«Πρόκειται για όπλο μαζικής χειραγώγησης πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που βάζει στο στόχαστρο τόσο τους Ρώσους σε εσωτερικό επίπεδο όσο και τους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο», είπε η Γιούροβα σε δημοσιογράφους. «Οι πολύ μεγάλες πλατφόρμες πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό τον κίνδυνο. Πόσο μάλλον που το Κρεμλίνο και άλλοι αναμένεται να είναι ενεργοί πριν από τις ευρωεκλογές μας».

Η ΕΕ δημοσίευσε εκθέσεις για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης κάθε μία από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook της Meta Platforms, η Google της Alphabet και το TikTok της ByteDance.

Οι περισσότερες μεγάλες πλατφόρμες συμφώνησαν να συνεργαστούν με την ΕΕ για έναν εθελοντικό κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος μεταξύ άλλων στοχεύει στη θέσπιση βιομηχανικών προτύπων για τον έλεγχο δεδομένων. Η Ενωση πραγματοποίησε επίσης ένα πιλοτικό έργο για να μετρήσει την έκταση του προβλήματος.

«Το X, πρώην Twitter, που πλέον δεν υπόκειται στον κώδικα, είναι η πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη αναλογία αναρτήσεων παραπληροφόρησης», είπε η Γιούροβα. «Βρέθηκε επίσης ότι όσοι παραπληροφορούν έχουν πολύ περισσότερους followers σε σχέση με όσους δεν παραπληροφορούν, έχοντας ενταχθεί μάλιστα στην πλατφόρμα συνήθως πιο πρόσφατα».

Αρκετά βήματα έκαναν, ωστόσο, οι άλλες πλατφόρμες, με σκοπό την καταπολέμηση της ρωσικής επιρροής, επισήμανε η Γιούροβα. Η Google είπε ότι απέκλεισε περισσότερα από 400 κανάλια που εμπλέκονταν σε επιχειρήσεις επιρροής της Ρωσίας τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς. Η Meta, εν τω μεταξύ, τόνισε ότι επέκτεινε τις συνεργασίες για τον έλεγχο δεδομένων σε 22 γλώσσες στην ΕΕ.

Ο νέος νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, που ρυθμίζει το περιεχόμενο σε πλατφόρμες, τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα.

«Καθώς το Twitter έχει χαρακτηριστεί ως πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα, φυσικά υπάρχουν υποχρεώσεις που προβλέπονται από τον νόμο», είπε η Γιούροβα. «Το μήνυμά μου προς το Twitter είναι ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τον νόμο και ότι παρακολουθούμε τη δράση του».

Η αντιπρόεδρος επέστησε την προσοχή στην αυξανόμενη εισροή ρωσικής παραπληροφόρησης στη Σλοβακία, όπου διεξάγονται εκλογές το Σάββατο.

«Στη Σλοβακία υπάρχει γόνιμο έδαφος για την επιτυχία των αφηγημάτων του Κρεμλίνου», τόνισε, προσθέτοντας ότι το Facebook και η Google έχουν λάβει μέτρα προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για καταπολέμηση των ψεύτικων πληροφοριών, μετά από πίεση από την Ε.Ε. «Οι εκλογές αυτή την εβδομάδα θα είναι ένα τεστ, δεδομένου ότι η προσέγγιση του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία αποτελεί μια διχαστική γραμμή», κατέληξε.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν για το περιεχόμενο σε πλατφόρμες

«Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες που έχουν υπογράψει τον νέο κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση του 2022 (Google, Meta, Microsoft, TikTok) δημοσίευσαν νέες εκθέσεις σχετικά το πώς μετέτρεψαν σε πράξη τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση της διάδοσης της παραπληροφόρησης. Σύμφωνα με τις εν λόγω εκθέσεις, οι οποίες είναι διαθέσιμες για τηλεφόρτωση στο Κέντρο Διαφάνειας, οι υπογράφοντες καταβάλλουν περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυση της διαφάνειας και την παροχή σχετικών δεδομένων.

Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν δεσμευτεί να υποβάλλουν εκθέσεις κάθε έξι μήνες και αυτή είναι η πρώτη δέσμη εκθέσεων που υποβάλλονται, καλύπτοντας περίοδο έξι μηνών.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Η παραπληροφόρηση εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον ευρωπαϊκό δημοκρατικό χώρο πληροφόρησης, ιδίως όσον αφορά τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία και τις εκλογές. Καθώς οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα το 2024, όλοι οι παράγοντες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και την αντιμετώπιση των ξένων παρεμβάσεων, ώστε να προστατευθεί ο διαδικτυακός μας διάλογος. Ο κώδικας αποδεικνύεται χρήσιμο εγχείρημα, αλλά όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Ζητώ την πλήρη προσήλωση των πλατφορμών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν στο πλαίσιο του κώδικα, ώστε να συμβάλουν στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της δημοκρατίας.»

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν πρόσθεσε τα εξής: «Η ακεραιότητα των εκλογών αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας στο πλαίσιο της εφαρμογής της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο ευρωεκλογών. Σε αυτή την προσπάθεια, αξιοποιούμε την εσωτερική μας εμπειρογνωμοσύνη, η οποία αναπτύχθηκε με την πάροδο των ετών αλλά και με την εμπειρία που αποκτούμε από την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση. Οι εκθέσεις που δημοσιεύονται σήμερα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πώς οι πλατφόρμες καταπολεμούν την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και θα τροφοδοτήσουν την αξιολόγησή μας σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη συμμόρφωση με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες.»

Οι εκθέσεις δείχνουν ότι οι πλατφόρμες προβαίνουν σε βελτιώσεις όσον αφορά την παροχή πιο αναλυτικών και εμπεριστατωμένων δεδομένων, καλύπτοντας ορισμένα κενά στα δεδομένα. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την παροχή πιο στοχευμένων, ολοκληρωμένων και ουσιαστικών δεδομένων. Επιπλέον, οι υπογράφοντες ανέφεραν τις προσπάθειές τους να παράσχουν διασφαλίσεις όσον αφορά τα νέα συστήματα και τα χαρακτηριστικά παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης που είναι διαθέσιμα στις υπηρεσίες τους. Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν επίσης ειδικό κεφάλαιο για την παραπληροφόρηση σχετικά με την Ουκρανία. Η επόμενη δέσμη εκθέσεων, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2024, θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης γύρω από τις εκλογές.

Οι εκθέσεις συνοδεύονται από ένα νέο αρχικό σύνολο διαρθρωτικών δεικτών, οι οποίοι παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την παραπληροφόρηση στις διαδικτυακές πλατφόρμες και τον αντίκτυπο του κώδικα στη μείωση της εξάπλωσής της. Η Επιτροπή αναμένει από τους υπογράφοντες να συνεχίσουν το έργο τους επεκτείνοντας και τελειοποιώντας την υποβολή εκθέσεων στο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v