Σούνακ: Χορηγεί άδεια σε νέο κοίτασμα πετρελαίου

«Οι μηδενικές εκπομπές δεν θα έρθουν με ευχές», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, δίνοντας το πράσινο φως για άμεση αξιοποίηση μεγάλου κοιτάσματος στα νησιά Σέτλαντ. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει άλλη άποψη.

Σούνακ: Χορηγεί άδεια σε νέο κοίτασμα πετρελαίου

Ο Ρίσι Σούνακ ενέκρινε τη χορήγηση άδειας για το κοίτασμα πετρελαίου Rosebank, λέγοντας ότι η Βρετανία δεν μπορεί «να φτάσει στο καθαρό μηδέν με το να το εύχεται».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς μεταβαίνει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Είναι λογικό να χρησιμοποιούμε δικές μας προμήθειες όπως η Rosebank. Αυτή είναι η σωστή μακροπρόθεσμη απόφαση για την ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Σούνακ.

Το κοίτασμα πετρελαίου θα αναπτυχθεί στα βρετανικά ύδατα, αφού η Ρυθμιστική Αρχή έδωσε τη συγκατάθεσή της για το κοίτασμα Rosebank παρά την έντονη αντίθεση από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η νορβηγική Equinor και η βρετανική Ithaca Energy δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη 3,8 δισ. δολαρίων για την πρώτη φάση του κοιτάσματος πετρελαίου στα ανοιχτά του Σέτλαντ, αφού λάβουν έγκριση από την Αρχή για τη Μετάβαση της Βόρειας Θάλασσας.

Το Rosebank, περίπου 80 μίλια βορειοδυτικά των Νήσων Σέτλαντ, είναι το μεγαλύτερο μη ανεπτυγμένο κοίτασμα στη Βρετανία και εκτιμάται ότι περιέχει 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Η πρώτη φάση ανάπτυξης θα έχει ως στόχο την παραγωγή 245 εκατομμυρίων βαρελιών, με έναρξη παραγωγής έως το 2026 ή το 2027, αντλώντας έως και 70.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στο μέγιστο, σύμφωνα με τους Τimes.

Η απόφαση της κρατικής ρυθμιστικής αρχής για τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου (NSTA) έρχεται μια μέρα αφότου η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας επανέλαβε ότι δεν χρειάζονται νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για τον στόχο καθαρής ενέργειας και μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η Caroline Lucas, η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, χαρακτήρισε την απόφαση να προχωρήσει το κοίτασμα Rosebank «ηθικά απρεπή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κλιματικό έγκλημα».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v