Ουκρανός συνταγματάρχης: Η Βάγκνερ επέστρεψε στην πρώτη γραμμή

Οσοι άτυχοι μισθοφόροι Βαγκνερίτες δεν κατάφεραν να φύγουν για την Αφρική θα μπουν στη νέα ρωσική μηχανή του κιμά, εκτιμά ο Σέρχι Τσερεβάτι, υποδιοικητής στο ανατολικό μέτωπο. «Γύρισαν με πεσμένο ηθικό, ξέρουν τι τους περιμένει...».

Ουκρανός συνταγματάρχης: Η Βάγκνερ επέστρεψε στην πρώτη γραμμή

Μισθοφόροι της ρωσικής ομάδας Βάγκνερ επιστρέφουν στην πρώτη γραμμή των μαχών στην Ουκρανία, δήλωσε στο Politico υψηλόβαθμος στρατιωτικός του Κιέβου.

Αρκετές εκατοντάδες μαχητές από την ομάδα που κάποτε διοικούσε ο νεκρός πλέον πολέμαρχος Γιεβγκένι Πριγκόζιν έχουν εντοπιστεί να πολεμούν στις τάξεις διαφορετικών ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στο ανατολικό μέτωπο, δήλωσε ο Ουκρανός συνταγματάρχης Σέρχι Τσερεβάτι.

Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ πολεμούσαν στην Ουκρανία μέχρι τον Μάιο, όταν τελικά κατέλαβαν τα ερείπια της Μπαχμούτ, πόλης της περιφέρειας Ντονέτσκ που ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια βίαιων μαχών που κράτησαν εννέα μήνες. Η Βάγκνερ ήταν διαβόητη στην Ουκρανία για τον ανελέητο αποκεφαλισμό στρατιωτών και τη δολοφονία αμάχων.

Αφού η οργάνωση αποδιοργανώθηκε μετά τη ματαιωμένη εξέγερση κατά του Κρεμλίνου τον Ιούνιο με επικεφαλής τον Πριγκόζιν —ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο μετά από έκρηξη στο αεροπλάνο που επέβαινε— πολλοί στρατιώτες της είτε κατέφυγαν στη Λευκορωσία και έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο Λουκασένκο είτε αναπτύχθηκαν σε αφρικανικές χώρες, όπου η Ρωσία έχει ενεργά συμφέροντα.

«Οι Βαγκνερίτες δεν κρύβονταν. Ίσως νόμιζαν ότι αυτό θα τρόμαζε τους στρατιώτες μας. Στην πραγματικότητα, όμως, η Ρωσία χρειάζεται νέο κρέας για τη μηχανή του κιμά», είπε ο Τσερεβάτι, αναπληρωτής διοικητής των ανατολικών ουκρανικών στρατευμάτων. «Η Βάγκνερ ως οργανισμός τελείωσε στο Μπαχμούτ. Τώρα οι πιο τυχεροί στρατιώτες στέλνονται στην Αφρική, όπου υπάρχουν περισσότερα χρήματα. Οι λιγότερο τυχεροί επιστρέφουν στην Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι ουκρανικές υποκλοπές έχουν επιβεβαιώσει ότι οι πρώην μισθοφορικές δυνάμεις της Βάγκνερ επέστρεψαν στο πεδίο της μάχης του Ντονμπάς, αλλά προειδοποίησε: «Ξέρουμε τα πάντα γι' αυτούς».

Το CNN επίσης ανέφερε ότι μαχητές της Βάγκνερ επιστρέφουν στην Ουκρανία, επικαλούμενο Ουκρανούς στρατιώτες που πολεμούν γύρω από το Μπαχμούτ. Τα κανάλια της Βάγκνερ στο Telegram τηρούν σιγή ιχθύος για την Ουκρανία, δημοσιεύοντας προς το παρόν ειδήσεις από τη Λευκορωσία, τον Νίγηρα και το Μάλι.

«Δεν βλέπω τίποτα ιδιαίτερο με την επιστροφή τους. Η Βάγκνερ δεν είναι πια ισχυρή. Όσοι επέστρεψαν έχουν πεσμένο ηθικό, ξέρουν τι τους περιμένει», είπε ο Τσερεβάτι. «Επιπλέον, βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Άμυνας. Παλιά αυτοαποκαλούνταν στρατιώτες-τυχοδιώκτες, αλλά τώρα μάλλον είναι "ατυχοδιώκτες"...».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v